I češko Pravo o vakcinaciji u Srbiji

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 08.Feb.2021, 17:37

I češko "Pravo" o vakcinaciji u Srbiji

Nakon što su pohvale na račun Srbije objavili mediji iz brojnih zemalja EU, i češki dnevni list "Pravo" danas piše pohvalno o vakcinaciji u našoj zemlji, konstatujući da Srbija u odnosu na broj stanovnika sprovodi vakcinaciju protiv korona virusa najbrže od zemalja kontinentalne Evrope.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << />
U tekstu pod naslovom "Srbija broj jedan na kontinentu, nudi švedski sto", a pozivajući se na podatke "Our world in data", list navodi da je Srbija, balkanska država sa sedam miliona stanovnika, vakcinisala već 450.000, kao i da je o tome u subotu izvestila i austrijska televizija ORF.

"To je najveći broj ljudi vakcinisanih u Evropi posle Velike Britanije", navedeno je u tekstu.

Navodi se i da je više od sedam odsto Srba dobilo prvu dozu vakcine, dok je taj procenat u Britaniji oko 15 odsto, ali je, primera radi, Nemačka vakcinisala tek 2,4 odsto ljudi, što je i evropski prosek.

"Na državnom nivou, uzimajući u obzir broj vakcinisanih na 100 stanovnika, Srbija je četvrta posle Izraela, Velike Britanije i SAD-a", navodi češki list.

Dodaju da se Srbija, pre svega, oslanjala na kinesku i rusku vakcinu, a da je polovinom januara u Srbiju, koja je, navode, "kandidat za članstvo u EU i istovremeno održava odnose sa Rusijom i pre svega sa Kinom", stigla isporuka od milion doza vakcine kineske firme Sinofarm.

Reč je o trećoj vakcini protiv korona virusa, koju koriste u balkanskoj zemlji - posle BioNTek/Fajzer i ruskog Sputnjika V, dodaje list.

"Stanovnici mogu sami da izaberu vakcinu. Nemacka televizija MDR je primetila da su prozapadni političari izabrali BioNTek/Fajzer, proruski Sputnjik", piše Pravo i citira reči predsednika Srbije Aleksandra Vučića u srpskim medijima, na pitanje po kojoj ceni je Srbija kupila kinesku vakcinu, da je dogovorio "dobar posao".

List se osvrnuo i na Vedranu Rudan, hrvatsku književnicu koja, navode, radi u Srbiji, a koja je skrenula pažnju nakon što se vakcinisala u Srbiji, jer ju je pozorište Atelje 212 u kome radi prijavilo.

Opisujući Rudan kao nekompromisnog kritičara građanskog rata u Jugoslaviji, uključujući hrvatskog udela u njemu, ističu da je ona pohvalila proces vakcinacije u Srbiji.

"Bio je to švedski sto sa vakcinama jer sam mogla da biram između tri vakcine. Sada mogu ponovo kao čovek da popijem espreso u beogradskom kafiću. Ne znam koliko dugo bih u Hrvatskoj morala da čekam, jer tamo vlada opasan nedostatak vakcina", rekla je Rudan za nemački MDR, a prenosi češki list.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.