I Norveška najavila zabranu burke u školama i na fakultetima

Izvor: Telegraf.rs, 06.Okt.2016, 15:18   (ažurirano 02.Apr.2020.)

I Norveška najavila zabranu burke u školama i na fakultetima

Nošenje burke biće zabranjeno u norveškim školama i fakultetima, najavio je norveški ministar obrazovanja, čime se ta zemlja priključuje nizu evropskih država koje su uvele slične mere.

Desno orijentisana norveška vlada potvrdila je da razmatra tu odluku, a podršku za to ima i od opozicione Laburističke partije.

Zabrana bi trebalo da se odnosi samo na velove koji potpuno pokrivaju lice. Ostala tradicionalan islamska odeća biće dozvoljena.

Uprkos >> Pročitaj celu vest na sajtu Telegraf.rs << najavljenoj zabrani, ministar obrazovanja Isaksen stao je u odbranu prava norveških građana da odećom i nakitom izraze svoju veru.

- Želim da hrišćanska devojka koja nosi krst taj krst može i da pokaže. Želim da jevrejski dečak može isto učiniti s kipom. I ne želim zabranu hidžaba - objasnio je.

Prošle nedelje je nošenje odeće koja pokriva lice zabranila Bugarska. Izuzeci će biti dozvoljeni samo u slučaju zdravstvenih razloga, sportskih i kulturnih priredbi i specifičnih radnih odeljenja, a kazna će iznositi do 770 evra kao i gubitak različitih socijalnih povlastica.

Slične zabrane najavljene su u Švajcarskoj i Nemačkoj, a Francuska i Belgija su burke već odavno zabranile.

(Telegraf.rs / Izvor: Hina)

Nastavak na Telegraf.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Norveška želi zabraniti burke u školama i na fakultetima

Izvor: Nezavisne Novine, 06.Okt.2016

OSLO - Norveška desničarska Vlada najavila je plan o zabrani korištenja burke, islamskog vela koji pokriva lice, u učionicama i univerzitetskim salama...Ministar obrazovanja Torbjorn Roe Isaksen rekao je da Vlada traži nacionalne regulative kojima će se se zabraniti nošenje marama preko lica u...

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Telegraf.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Telegraf.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.