I METEOROLOZI SU ŠOKIRANI VREMENSKIM PREOKRETIMA U SRBIJI: Ekstremno toplo, a onda KIŠA, PLJUSKOVI I SNEG (FOTO)

Izvor: SrbijaDanas.com, 10.Feb.2024, 08:16

I METEOROLOZI SU ŠOKIRANI VREMENSKIM PREOKRETIMA U SRBIJI: Ekstremno toplo, a onda KIŠA, PLJUSKOVI I SNEG (FOTO)

Vremenska klackalica u punom kapacitetu.

Neobično topao februar se nastavlja i gotovo je sigurno da će on biti znatno topliji od proseka i ujedno znatno topliji nego što sam ja to dugoročnom prognozom očekivao, piše meteorolog Marko Čubrilo u novoj vremenskoj prognozi za Srbiju.

- Anticiklonalni blok koji je trebao da donese hladnije vreme u ovoj zimi se stalno održavao daleko na severu i time vrlo hladnu zimu donosi Skandinaviji i delovima Rusije, dok je hladnoća >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << kod nas dolazila samo u naletima, pre svega u januaru.

Ne kažem da nekog jačeg zahlađenja neće ni biti ali ono se gotovo sigurno u narednih desetak dana ne može očekivati, a nakon toga može biti izmena sinoptike koja će ići u tom pravcu, samo i da ih bude sve će to već gotovo sigurno biti kasno za neku veliku, održivu, hladnoću.

U petak svakako izuzetno toplo uz povećanje oblačnosti tokom dana. Duvaće slab do umeren, krajem dana na planinama i jak južni vetar. Duž Jadrana će jačati jugo, a u košavskom području topla košava. Dnevni maksimum ekstremno visok, od +9 do +18, lokalno i oko +23 stepena Celzijusa, kaže meteorolog.

Za vikend pretežno oblačno, posebno nad južnim, jugozapadnim i zapadnim delovima regiona gde će biti česte kiše, koja će najobilnija biti u uzanom pojasu Dinarida uz samu obalu Jadrana gde će zbog jakog južnog strujanja doći do orografskog pojačanja padavina. Manje kiše severnije i istočnije, a najmanje nad severoistokom regiona gde će najčešče biti suvo uz ređu pojavu kiše.

Duvaće jak, na planinama i olujan južni vetar, topla košava i jugo koji će u nedelju posle podne slabiti. Tada se nešto češća pojava kiše uz moguće pljuskove očekuje i na severu regiona. Zadržava se neobično toplo vreme uz maksimume od +7 do +17 stepeni Celzijusa.

Početkom sledeće nedelje manje zahlađenje, u ponedeljak prvo na zapadu, a zatim i nad ostalim delovima regiona. Povremeno će biti kiše, posebno nad središnjim i istočnim delovima regiona, vetar će okrenuti na umeren, severozapadni. Dnevni maksimum u ponedeljak od +6 na zapadu do oko +17 na istoku, a zatim od +4 do +9 stepeni Celzijusa. Sneg će biti moguć samo preko 800mnv, a bilo kakav konkretniji tek preko 1200mnv, stoji u prognozi.

Oko 15.02. na kratko suvo i prohladno ali i dalje relativno toplo. Zatim ECMWF uvodi mogućnost kraćeg otopljenja, a zatim novog manjeg, zahlađenja, tako da povratka zime do oko 18.02. gotovo sigurno nema, a za posle ćemo videti.

- Videćemo kako će se sve to složiti u narednih nedelju dana, ali teško da ovaj februar neće biti značajno topliji od proseka - zaključuje Čubrilo.

Izvor: Srbija Danas/ALO!/Veljko Petranović/M.A.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.