I DANAS JE KRSTOVDAN, ALI NIJE CRVENO SLOVO: Evo koje je objašnjenje i šta je danas obavezno da se uradi (VIDEO)

Izvor: SrbijaDanas.com, 18.Jan.2024, 08:27

I DANAS JE KRSTOVDAN, ALI NIJE CRVENO SLOVO: Evo koje je objašnjenje i šta je danas obavezno da se uradi (VIDEO)

Iako pravoslavni vernici znaju za Krstovdan koji je u septembru, neki možda i ne znaju da SPC ima praznik koji se isto zove i koji je danas, 18. januara.

Današnji Krstovdan nije upisan crvenim slovom u kalendar,  ali prethodi velikom prazniku Bogojavljenju i Svetom Jovanu – Jovanjdanu, koji su u crkvenom kalendaru upisani crvenim slovom.

Starokalendarske pravoslavne crkve današnji dan, 18. januar, nazivaju Krstovdanom (zimskim), koji zapravo nije praznik, >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << već predstavlja samo navečerje Bogojavljenja. Posti se strogo, prvi put posle Božića, jer je do ovog dana bilo razrešenje zbog velikog praznika. Zato je u našem narodu ostala izreka: "Ko se krstom krsti, taj Krstovdan posti".

Ovaj Krstovdan proslavljamo i zbog Svetih Teopemta i Teona, koje je Dioklecijan osudio na smrt tokom progona hrišćana.

Predanje kaže da je Teopemt osuđen na surovu smrt ispijanjem otrova. Međutim, kada je dobio čašu vode sa otrovom koju je trebalo da popije, on je uzeo, prekrstio se i rekao da će ga Bog sačuvati. Vojnici su ostali zapanjeni kada otrov nije delovao i kada mu se ništa nije dogodilo i posle ispijanja.

Videvši ovo i Teon je isto uradio i takođe ostao živ. Ipak, obojica su osuđena na smrt i postradala za veru. Teopemta su vojnici ubili mačevima, a Teona živog sahraniše 298. godine.

Izvor: Srbija Danas

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.