Humanitarna pomoć stiže u Gazu

Izvor: B92, 27.Avg.2014, 16:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Humanitarna pomoć stiže u Gazu

Konvoj sa humanitarnom pomoći je prvi put posle 2007. godine prešao egipatsku granicu i ušao u pojas Gaze.

Pomoć Svetskog programa za hranu je u Gazu doneo hranu za 150.000 ljudi, a 15.600 paketa prevezlo je 18 kamiona.

Tokom narednih dana očekuje se još jedan konvoj, a prema WFP ovo je prvi put od blokade Gaze, 2007. godine da je humanitarna pomoć stigla u tu kritičnu oblast.

"Veoma je važno što smo imali pristup pojasu Gaze iz različitih pravaca, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << uključujući i prelaz u Rafi kako bismo obezbedili stalan priliv pomoć u hrani za stanovništvo, veoma pogođeno nedavnim nasiljem", izjavio je zvaničnik WFP Mohamed Dijab.

Od početka sukoba u julu, WFP je obezbedio hranu za oko 350.000 ljudi u Gazi, a za nastavak tog programa pomoći za tri meseca potrebno je oko 70 miliona dolara.

Izrael je 2007. godine uveo blokadu Gazi pošto je na vlast došao radikalni palestinski pokret Hamas. Primirje u Gazi je uspostavljeno u utorak, posle 50 dana ratovanja.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.