Hrvatskom saboru predati potpisi za referendum o pravima poslanika nacionalnih manjina

Izvor: Beta, 13.Jun.2018, 14:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Hrvatskom saboru predati potpisi za referendum o pravima poslanika nacionalnih manjina

Hrvatska gradjanska inicijativa "Narod odlučuje" predala je danas Saboru potpise za raspisivanje referenduma o promenama izbornog sistema, koje uključuju i smanjivanje prava poslanicima nacionalnih manjina.Predstavnici inicijative tvrde da su od 13. do 27. maja skupili više od 400.000 potpisa za dva referendumska pitanja, a za referendum je potrebna podrška najmanje 10 odsto biračkog tela, što je oko 375.000 potpisa.Organizatori peticije, bliski konzervativnim udruženjima i Rimokatoličkoj crkvi u Hrvatskoj, objavili su danas da imaju više potpisa nego što su objavili po isteku zakonskog roka za njihovo prikupljanje.Za prvo referendumsko pitanje, o izmenama izbornog sistema, skupili su oko 405.000 potpisa, a za pitanje kojim se traži ukidanje prava poslanicima nacionalnih manjina da glasaju o Vladi i o državnom budžetu, oko 407.000 potpisa.Uoči predaje potpisa, članovi inicijative su se okupili ispred Sabora. Deo aktivista bio je obučen u narodne nošnje, a neki su nosili balone i hrvatske zastave.Predstavnica inicijative Sanja Bilać rekla je da su prikupili dovoljno potpisa i da očekuje da se pitanja upute Ustavnom sudu na ocenu ustavnosti pre letnje pauze, kako bi referendum mogao da bude održan najkasnije u oktobru.Da bi se uopšte krenulo u referendumsku proceduru, potrebno je da nadležni utvrde da li je prikupljeno dovoljno potpisa.Analitičari su upozorili ...

Nastavak na Beta...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

SRBIMA I DRUGIM MANJINAMA ŽELA DA SMANJE PRAVA: Hrvatskom Saboru predati potpisi za referendum o novom izbornom sistemu

Izvor: Kurir, 13.Jun.2018

Hrvatska građanska inicijativa "Narod odlučuje" predala je danas Saboru potpise za raspisivanje referenduma o promenama izbornog sistema, koje uključuju i smanjivanje prava poslanicima nacionalnih manjina.

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Beta. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Beta. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.