SRBIMA I DRUGIM MANJINAMA ŽELE DA SMANJE PRAVA: Hrvatskom Saboru predati potpisi za referendum o novom izbornom sistemu
Foto: Profimedia

Plenković i kolinda različito o inicijativi

SRBIMA I DRUGIM MANJINAMA ŽELE DA SMANJE PRAVA: Hrvatskom Saboru predati potpisi za referendum o novom izbornom sistemu

Hrvatska -

Hrvatska građanska inicijativa "Narod odlučuje" predala je danas Saboru potpise za raspisivanje referenduma o promenama izbornog sistema, koje uključuju i smanjivanje prava poslanicima nacionalnih manjina.

Predstavnici inicijative tvrde da su od 13. do 27. maja skupili više od 400.000 potpisa za dva referendumska pitanja, a za referendum je potrebna podrška najmanje 10 odsto biračkog tela, što je oko 375.000 potpisa.

Organizatori peticije, bliski konzervativnim udruženjima i Rimokatoličkoj crkvi u Hrvatskoj, objavili su danas da imaju više potpisa nego što su objavili po isteku zakonskog roka za njihovo prikupljanje.

foto: BETA / HINA / Edvard Susak

Uoči predaje potpisa, članovi inicijative su se okupili ispred Sabora. Deo aktivista bio je obučen u narodne nošnje, a neki su nosili balone i hrvatske zastave.

Ako bi do referenduma došlo, građani bi između ostalog odlučivali o tome treba li poslanicima nacionalnih manjina, koji u Saboru imaju osam zagarantovanih mesta, od čega su tri srpska, oduzeti pravo da odlučuju o formiranju Vlade i o budžetu.

Za to pitanje su se posebno skupljali potpisi za referendum. U javnosti se ocenjuje da je razlog za to očekivanje da će takvo pitanje biti proglašeno neustavnim.

foto: Beta/Denis Cerić

Najveće stranke u Hrvatskoj, vladajuća Hrvatska demokratska zajednica (HDZ) i opoziciona Socijaldemokratska partija (SDP), kao i niz manjih stranaka, izričito su protiv te inicijative, za koju smatraju da grubo zadire u prava nacionalnih manjina.

Predsednik HDZ i premijer Hrvatske Andrej Plenković izjavio je da su referendumska pitanja promašena i neodgovorna, i da nisu u skladu s Ustavom Hrvatske.

foto: BETA / HINA / Denis Ceric

Za razliku od njega, predsednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović nedavno je rekla da treba poštovati volju naroda za održavanjem referenduma, ali je izbegla direktno da se izjasni o nameri da se referendumom smanje prava manjinskih poslanika.

Zbog toga, kao i zbog susreta sa članicom inicijative Željkom Markić, predsednica Hrvatske je naišla na oštre kritike dela javnosti, posebno predstavnika nacionalnih manjina koji su je upozorili da je njen zadatak da štiti Ustav.

Kurir.rs / Beta

Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track