Hrvatski vicepremijer mora u zatvor

Izvor: RTS, 14.Nov.2012, 19:14   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Hrvatski vicepremijer mora u zatvor

Prvi potpredsednik Vlade Hrvatske Radimir Čačić podneo ostavku, jer ga je mađarski sud osudio na 22 meseca zatvorske kazne. Čačić je 2010. godine u Mađarskoj izazvao saobraćajnu nesreću u kojoj su poginule dve osobe.

Mađarski sud u Kapošvaru osudio je drugostepenom, pravosnažnom presudom hrvatskog prvog vicepremijera Radimira Čačića na 22 meseca zatvora zbog saobraćajne nesreće januara 2010. godine kada su poginule dve osobe. Čačić je potom podneo ostavku >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << na mesto vicepremijera i ministra privrede Hrvatske.

"Ono što je najvažnije, ponoviću i izraziti duboko žaljenje zbog tragedije koja je pogodila prvenstveno porodicu nastradalih, ali nije ostavila male posledice ni na mene i moju porodicu", rekao je Čačić na konferenciji za novinare u sedištu vlade, koju je održao zajedno sa premijerom Zoranom Milanovićem.

Čačić je ponovio da podnošenjem ostavke ispunjava ranije dato obećanje da će to učiniti ako bude osuđen na bezuslovnu zatvorsku kaznu.

"Hrvatska javnost zna moj stav od prvog trenutka, nivo odgovornosti je nehat, ali ako bude takav nivo nehata da zasluži bezuslovnu presudu, da ću snositi konsekvence, svestan odgovornosti koje imam u odnosu na građane, funkcioniranje države, partnere u Vladi", dodao je Čačić koji je premijeru zahvalio na podršci.

Nije, međutim, precizirao hoće li se povući i sa čelnog mesta u Hrvatskoj narodnoj stranci, drugoj po snazi partiji u vladajućoj koaliciji, rekavši da će stranački organi uskoro o svemu razgovarati.

Čačić nije odgovorio na pitanje kada će početi da služi zatvorsku kaznu i hoće li to biti u Hrvatskoj, rekavši samo da će poštovati odluku pravosudnih organa Mađarske.

Premijer Zoran Milanović rekao je da mu je veoma žao zbog svega što se dogodilo, pre svega porodice nastradalih i dodao da će do kraja nedelje biti poznato ime Čačićevog naslednika.

Resor ministra privrede po koalicionom sporazumu pripada HNS-u. Prema rečima portparola suda u mađarskom Kapošvaru, Čačić će morati da odsluži pola kazne pre nego što bude mogao da pušten na uslovnu slobodu, a kaznu treba da počne da služi za mesec do dva.

Hrvatski advokati pretpostavljaju da će kaznu moći da služi u Hrvatskoj.

Čačić je u junu prvostepenom presudom osuđen na 22 meseca zatvora, uslovno na tri godine, ali je pravosnažnom presudom ukinuta uslovna kazna.

Na ovu presudu Čačić ne može da se žali, a kaznu bi mogao da počne da služi u roku od dva meseca.

Nesreća se dogodila 8. januara 2010. godine u Mađarskoj i u njoj su poginule dve osobe.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

SKANDAL U HRVATSKOJ: Vicepremijer ide na robiju

Izvor: Kurir, 15.Nov.2012, 07:00

Radomir Čačić, potpredsednik vlade u Zagrebu, podneo ostavku nakon što je u Mađarskoj osuđen na 22 meseca zatvora zbog saobraćajke u kojoj je 2010. poginulo dvoje..ZAGREB - Iz vlade u zatvor...Prvi potpredsednik hrvatske vlade i ministar privrede Radomir Čačić podneo je ostavku na sve funkcije...

Nastavak na Kurir...

Slučaj Čačić - bura u Hrvatskoj

Izvor: B92, 15.Nov.2012

Zagreb -- Presuda mađarskog suda da Radimir Čačić mora da odsluži kaznu od 22 meseca zatvora zbog saobraćajne nesreće izazvala je pravu buru u Hrvatskoj...Čačić je sinoć podneo ostavku na mesto prvog potpredsednika Vlade Hrvatske i ministra privrede...Hrvatska šefica diplomatije i potpredsednica...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.