Hrvatske institucije izložene hakerskom napadu

Izvor: B92, 14.Jul.2019, 20:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Hrvatske institucije izložene hakerskom napadu

Hrvatske institucije bile izložene velikom hakerskom napadu od početka februara ove godine, navodi Index.hr.

Na zvaničnom internet sajtu hrvatskog Zavoda za bezbednost informacionih sistema (ZSIS) u rubrici “Bezbednosne objave” izašlo je kratko saopštenje koje, po oceni index.hr, zapravo skriva tu činjenicu.

Navodi se da saopštenje nosi naziv “Upozorenje o fišing (nelegalno prikupljanje informacija) kampanji” i u njemu se kaže da je “Zavod za bezbednost >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << informacionih sistema (ZSIS) u nekoliko državnih tela pod svojom nadležnošću uočio najnoviju fišing kampanju koja se najverovatnije širi putem elektronske pošte" putem linka koji upućuje na "zlonamernu stranicu hxxps://postahr.vip/".

Prema pisanju portala ZDNet.com, specijalizovanog za digitalne teme, reč je o “napadu na hrvatske vlasti od strane misterioznih hakera”.

Navodi se da ovaj portal piše da je “misteriozna grupa hakera”, za koje se pretpostavlja da rade za neku državu, uspešno napala i zarazila računare u nekim hrvatskim institucijama vlasti i da je sve to započelo u februaru, a otkriveno tek u aprilu.

Prema ZDNet.com, sve je učinjeno pomoću "malvera" koji do sada nije viđen, zove se "SajlentTriniti" (SilentTrinity), a upućeni u ovu tematiku pretpostavljaju da je reč o ruskom napadu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.