Hrvatske institucije izložene hakerskom napadu

Hrvatske institucije bile izložene velikom hakerskom napadu od početka februara ove godine, navodi Index.hr.

Izvor: Tanjug

Nedelja, 14.07.2019.

20:15

Hrvatske institucije izložene hakerskom napadu
Ilustracija: Depositphotos/vepar5

Na zvaničnom internet sajtu hrvatskog Zavoda za bezbednost informacionih sistema (ZSIS) u rubrici “Bezbednosne objave” izašlo je kratko saopštenje koje, po oceni index.hr, zapravo skriva tu činjenicu.

Navodi se da saopštenje nosi naziv “Upozorenje o fišing (nelegalno prikupljanje informacija) kampanji” i u njemu se kaže da je “Zavod za bezbednost informacionih sistema (ZSIS) u nekoliko državnih tela pod svojom nadležnošću uočio najnoviju fišing kampanju koja se najverovatnije širi putem elektronske pošte" putem linka koji upućuje na "zlonamernu stranicu hxxps://postahr.vip/".

Prema pisanju portala ZDNet.com, specijalizovanog za digitalne teme, reč je o “napadu na hrvatske vlasti od strane misterioznih hakera”.

Navodi se da ovaj portal piše da je “misteriozna grupa hakera”, za koje se pretpostavlja da rade za neku državu, uspešno napala i zarazila računare u nekim hrvatskim institucijama vlasti i da je sve to započelo u februaru, a otkriveno tek u aprilu.

Prema ZDNet.com, sve je učinjeno pomoću "malvera" koji do sada nije viđen, zove se "SajlentTriniti" (SilentTrinity), a upućeni u ovu tematiku pretpostavljaju da je reč o ruskom napadu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: