Hrvatska planira nabavku stranog i proizvodnju domaćeg drona

Izvor: Nezavisne Novine, 06.Jan.2016, 20:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Hrvatska planira nabavku stranog i proizvodnju domaćeg drona

ZAGREB - Hrvatske oružane snage razmatraju nabavku nove taktičke bespilotne letjelice, izjavio je general Drago Lovrić, načelnik Glavnog štaba Hrvatske vojske, koji takođe najavljuje mogućnost razvoja domaće proizvodnje.

"Ne treba isključiti činjenicu da postoji niz naučnih institucija i firmi u Hrvatskoj koje mogu zajedničkom saradnjom s Oružanim snagama razviti letjelicu za potrebe Oružanih snaga i drugih tijela u državi, a u budućnosti mogu postati i hrvatski >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << izvozni proizvod", rekao je Lovrić za mjesečnik "Difender", a prenosi "Jutarnji list".

On je, ipak, dodao da je put od razvoja do proizvodnje u vojnoj industriji izuzetno dugačak, pa je stoga najrealnije očekivati da će se krenuti u nabavku letjelice strane proizvodnje.

Hrvatske Oružane snage trenutno raspolažu taktičkom bespilotnom letjelicom "Skylark", koju su, između ostalog, u misiji u Avganistanu koristili pripadnici Vojno-obavještajne jedinice.

Letjelica je nabavljena 2007. godine, a njen proizvodač, izraelski "Elbit", više ne proizvodi dijelove za nju.

U Oružanim snagama Hrvatske zato se već duže vreme radi na nabavci nove bespilotne letjelice.

U Ministarstvu poljoprivrede prije više od godinu dana pokrenut je projekat nabavke te vrste letjelice koja bi se sufinansirala novcem iz fondova Evropske unije. Letjelicu bi, na kraju, za svoje potrebe koristili Ministarstvo poljoprivrede i Oružane snage. O kojem je tipu letjelice riječ zasad nije poznato.

Hrvatsko Ministarstvo odbrane je prije 10 godina ozbiljno razgovoralo o nabavci letjelice Hermes 450, koju proizvodi "Elbit". Vojne delegacije su nekoliko puta bile u Izraelu i dogovor je bio pred sklapanjem, ali se na kraju od svega odustalo zbog nedostatka novca.

Nastavak na Nezavisne Novine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Hrvatska planira nabavku stranog i proizvodnju domaćeg drona

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 06.Jan.2016

Hrvatske oružane snage razmatraju nabavku nove taktičke bespilotne letelice, izjavio je načelnik Glavnog štaba Hrvatske vojske general Drago Lovrić, koji takođe najavljuje mogućnost razvoja domaće proizvodnje..."Ne treba isključiti činjenicu da postoji niz naučnih institucija i firmi u Hrvatskoj...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.