Izvor: B92, 28.Okt.2006, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Hrvatska od Britanije traži Srbina

London -- Britanija je pre četiti godine odobrila azil Srbinu Milanu Španoviću, u Hrvatskoj osuđenom za zločine.

Kao piše Dejli telegraf, Milan Španović je u odsustvu osuđen na 20 godina zatvora zbog ratnih zločina, odnosno učešće u etničkom čišćenju 1991. u hrvatskom selu Maja. On od 1998. sa suprugom i troje dece živi u Karlsetonu, u južnoj Engleskoj.

Interpol je obavešten da Španović živi u Britaniji pre pet meseci, posle rutinskog unošenja >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << prezimena u bazu podataka, kada je uhapšen zbog sitne krađe u jednom tržnom centru. On je zatražio azil 1998, po dolasku u Britaniju, a pre toga je u Hrvatskoj osuđen, u odsustvu, zbog učešća u operaciji etničkog čišćenja u jednom hrvatskom selu, piše list.

Hrvatske vlasti izdale su međunarodnu poternicu za Španovićem 1995, a obnovile je u februaru 2004. U zahtevu za izručenje Španović je optužen za mučenje i pucanje na civile 18. avgusta 1991. godine u hrvatskom selu Maja, kao i za paljenje njihovih kuća, tokom rata u Hrvatskoj.

Predstavnik Ministarstva unutrašnih poslova Velike Britanije izjavio je sinoć danadležni u tom ministarstvu, koji su mu izdali azil, ili nisu znali za postojanje optužbi protiv njega, ili su smatrali da optužbe za ratni žločin nisu potkrepljene i ne predstavljaju prepreku za izdavanje azila.

Skotland jard je saopštio da Ministarstvo verovatno neće odobriti izručenje ako Hrvatska ne garantuje da će ponoviti proces protiv Španovića. Hrvatska je dala garanciju britanskim vlastima da će suđenje biti ponovljeno ako Španović to bude tražio u skladu sa zakonom.

Španović je uhapšen 13. juna 2006. u Velikoj Britaniji, a dan kasnije mu je određen ekstradicioni pritvor. Juče je rekao da će njegov advokat učiniti za njega sve što je neophodno.

Dejli telegraf prenosi da susedi Španovića i njegovu suprugu opisuju kao omiljene i prijatne ljude.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.