Izvor: Nezavisne Novine, 08.Jun.2017, 20:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Hrvatska ignoriše primjedbe iz BiH o opasnom otpadu

BIHAĆ - Predstavnici Vlade Unsko-sanskog kantona, opština Cazin, Bužim i Novi Grad, te predstavnici Ministarstva za prostorno uređenje, građenje i ekologiju Republike Srpske iskazali su na sastanku u Bihaću zabrinutost i oštro protivljenje namjerama Hrvatske da izgradi odlagalište nuklearnog i drugog otpada na lokalitetu Trgovska gora, uz granicu sa BiH.

Prema riječima Jasmina Burnića, ministra za građenje, prostorno uređenje i zaštitu okoliša u Vladi USK, zabrinjava >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << to što od strane hrvatskih vlasti i institucija te države nema nikakvih zvaničnih odgovora na upite i inicijative koje stižu iz Bosne i Hercegovine.

"Znakovito je kako s hrvatske strane nema nikakvih odgovora na naša pitanja i inicijative. Čak ni primjedbe i sugestije koje smo istakli prilikom javne rasprave koja je o ovom pitanju organizovana u Dvoru na Uni, općini na čijoj se teritoriji nalazi Trgovska gora, nisu zvanično objavljene. To može biti znakovito da se u Hrvatskoj nije odustalo od ove ideje", smatra Burnić. On je istakao kako nadležne hrvatske institucije nisu ispoštovale vlastito obećanje da će organizovati javne rasprave po ovom pitanju u Bužimu i Novom Gradu.

"Na naše upite o tome kada će se održati javne rasprave, odgovorili su kako oni nemaju ingerenciju da ih organizuju na teritoriji druge države, što nije istina", rekao je Burnić.

Na sastanku u Bihaću usvojen je zaključak kojim se od političkih predstavnika u institucijama oba entiteta, kao i na nivou države BiH, zahtijeva da što hitnije ovo pitanje kandidiraju kao prioritetno u razgovorima dvije države.

Podsjećamo, Republika Hrvatska usvojila je prije nekoliko godina Strategiju zbrinjavanja radioaktivnog otpada, iskorištenih izvora i istrošenog nuklearnog goriva, koja predviđa da se sav sadašnji otpad u ovoj zemlji, uključujući i dio otpada iz Nuklearne elektrane Krško iz Slovenije, zbrinjava u Hrvatskoj. Kao najizglednija lokacija za te svrhe odabrana je Trgovska gora, gdje se nekada nalazila kasarna i skladište JNA.

 Namjere hrvatskih vlasti izazvale su veliku uznemirenost, kako u hrvatskim gradovima i općinama koje se nalaze na tom području, tako i u pograničnom dijelu BiH gdje su najugroženiji Bužim, Cazin, Velika Kladuša i Novi Grad. Nermin Ogrešević, načelnik općine Cazin, kaže kako je od pomenute lokacije Cazin udaljen svega desetak kilometara vazdušne linije te je izrazio strahovanje kako bi izgradnja odlagališta imala nesagledive posljedice po prirodu i stanovništvo ovog kraja.

On je dodao kako bi eventualna blizina odlagališta nuklearnog otpada imala ne samo ekološke, nego i negativne ekonomske posljedice.

"U Evropskoj uniji, svi prehrambeni proizvodi s takvog područja su istovremeno niže rangirani i manje cijenjeni, što je još jedan od dokaza da je odlaganje nuklearnog otpada uz granicu s BiH nedopustivo. Krajnje je nepravedno i da otpad Nuklearke Krško, koju godinama koriste Hrvatska i Slovenija, bude izmješten uz granicu s našom zemljom", kaže Ogrešević. Nešto ranije oštro protivljenje namjerama hrvatske vlade iskazale su i lokalne vlasti ostalih ugroženih općina u BiH, a posebno mještani.

Tako su više puta mještani Dvora na Uni u Hrvatskoj i Novog Grada u RS rekli da neće dozvoliti da Hrvatska mirno odlaže nuklearni otpad na lokalitetu Trgovska gora.

"Posebno smo zabrinuti za zdravlje stanovnika i proizvode koje sijemo jer nikome nuklearni otpad ne može donijeti dobro", upozorili su mještani dvije opštine koje dijeli rijeka Una.****

Nastavak na Nezavisne Novine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.