Hrast star 600 godina seku zbog Koridora 11

Izvor: Radio 021, 23.Jun.2015, 19:49   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Hrast star 600 godina seku zbog Koridora 11

Legendarni hrast u Savincu kod Gornjeg Milanovca, koji je star više od 600 godina, posle velikih polemika i protesta, ipak će biti posečen, kako bi se nastavila gradnja trase na Koridoru 11.

Ovakvu odluku donelo je Ministarstvo saobraćaja, koje je obavestilo azerbedžanskog investitora, da neće biti izmeštanja trase na auto putu E-763, deonice Ljig-Preljina, koju je tražilo lokalno stanovništvo i brojna ekološka udruženja.

Oni su, naime, smatrali da ovo drvo >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << treba sačuvati jer se radi o svetom stablu odnosno zapisu još iz vremena Turaka i da bi svaka ruka koja posegne za njim navukla na sebe prokletstvo.

Pre dve godine, nakon velikih protesta i polemika, tadašnji ministar Velimir Ilić je obećao da će se izgradnjom zaobilaznice, hrast zaštitititi, odnosno da neće biti posečen. Ovih dana je ta odluka promenjena, a stručnjaci tvrde da se ispravno postupilo.

"Treba da se nađe kompromisno rešenje a to je da se posadi novi hrast ali da se na njega nakalemi stari kako bi se sačuvala tradicija. Taj hrast treba da se obeleži pločicom, koja bi ukazivala na njegovu istoriju. Treba da se zna da iako bi počela izgradnja obilaznice,promenila bi se prirodna sredina hrasta i on bi počeo da se suši. Onda bi narod to povezao sa kletvom i napravio bi se bez potrebe ponovo cirkus", kaže biolog iz Petnice Vigor Majić.

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Hrast star 600 godina će biti posečen?

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 23.Jun.2015

Legendarni hrast u Savincu kod Gornjeg Milanovca, koji je star više od 600 godina, posle velikih polemika i protesta, ipak će biti posečen kako bi se nastavila gradnja trase na Koridoru 11, saznaje "Blic"...Kako saznaje portal "Blic online", ovakvu odluku donelo je Ministarstvo saobraćaja, koje je...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Hrastu dići spomenik, a kalem zasadite

Izvor: B92, 24.Jun.2015, 19:29

Hrast u Savincu kod Gornjeg Milanovca koji je star više od 600 godina ipak će biti posečen kako bi se nastavila gradnja trase na Koridoru 11...Ovakvu odluku donelo je Ministarstvo saobraćaja koje je obavestilo azerbejdžanskog investitora da neće biti izmeštanja trase na auto/putu Ljig-Preljina,...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.