Hrana i tehnologija: Da li biste pojeli čizkejk napravljen 3D štampom

Izvor: B92, 10.Apr.2023, 11:16

Hrana i tehnologija: Da li biste pojeli čizkejk napravljen 3D štampom

Tim inženjera sa Univerziteta Kolumbija koristio je 3D štampač da napravi čizkejk koristeći jestivo "mastilo" u sklopu projekta štampane hrane.

Ako se osećate kao da biste nešto gricnuli, možete da uzmete činiju za mešanje i kašiku i da ispečete kolač, ali naučnici u Sjedinjenim Državama su umesto toga koristili štampač.

Tim inženjera sa Univerziteta Kolumbija u Njujorku koristio je 3D štampač da napravi čizkejk koristeći jestivo "mastilo" u sklopu >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << projekta štampane hrane.

"Ovaj čizkejk je najbolja stvar koju trenutno možemo da pokažemo, ali štampač može da uradi mnogo više", rekao je Džonatan Blatindžer, inženjer u Univerzitetskoj laboratoriji Kreativne mašine.

Dezert nalik na čizkejk napravljen je od krekera, putera od kikirikija, nutele, pirea od banane, džema od jagoda, posipa od trešanja i glazure od jagode.

Tim inženjera je rekao da njihov rad postavlja temelje za to kako bi budućnost mogla da izgleda sa 3D štampanjem hrane, među kojim je i poboljšanje bezbednosti hrane i pružanje mogućnosti korisnicima da kontrolišu hranljive materije u njihovim obrocima.

Pratite nas na Fejsbuku,Tviteru i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Izvor: BBC News na srpskom

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.