Holandski „Borgman” pobedio na Paliću

Izvor: Politika, 19.Jul.2013, 19:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Holandski „Borgman” pobedio na Paliću

20. PALIĆ

Palić – Najbolji film upravo završenog 20. Festivala evropskog filma na Paliću je holandski film „Borgman”, reditelja Aleksa van Varmerdama. Zlatna statua palićkog tornja pripala je filmu koji je „moćan, hrabar i jedinstven, predivno režiran, sa neočekivanim i nadrealnim obrtom, koji stav protiv establišmenta upućuje na društvo koje nas ostavlja u želji da odgovorimo na ono što ne može da se odgovori”, piše u obrazloženju žirija.

Odluku >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << međunarodnog žirija saopštio je Srđan Dragojević, reditelj i predsednik žirija, u kome su i Marketa Hoduškova (Češka), Pamela Pianeca, (Francuska), Nurgul Jesilkaj (Turska) i Ešli Horner (Velika Britanija). Dragojević je naglasio da su odluke donosili jednoglasno i veoma brzo. Tako su se složili i da se „Palićki toranj” za najbolju režiju dodeli rumunskom reditelju Tudoru Đurđiju za film „O puževima i ljudima”, jer je kreirao „pametnu, očaravajuću i zabavnu komediju sa snažnom društvenom pozadinom koja prikazuje i otkriva sveže lice rumunske kinematografije”.

Specijalno priznanje dodeljeno je glumcu Andžeju Čiri za ulogu u poljskom filmu „U ime”, u režiji Malgožate Šumovske. Dragojević je kazao da je to glumac koga bi svaki reditelj želeo da ima.

U ime međunarodnog žirija kritike Irena Bilić saopštila je nagrade iz takmičarskog programa „Paralele i sudari”. Najbolji film je tursko ostvarenje „Hladnoća”, Ugura Jusela, koji je napravio „poetičan i habar osvrt na složene odnosu u Turskoj”. Specijalna nagrada, zbog toga što je članovima žirija bilo teško da se opredele samo za jedan nagrađeni film u ovoj selekciji, pripala je ruskom filmu „Hoću i ja”, u režiji nedavno preminulog Alekseja Balabanova.

Srđan Dragojević i Irena Bilić zahvalili su se selektorima glavnog takmičarskog programa Nikolaju Nikitinu, odnosno programa „Paralele i sudari”, Petru Mitriću, što su napravili tako dobru selekciju filmova.

Na Letnjoj pozornici sinoć dodelom nagrada i prikazivanjem filmova „Selidba-tri sobe/kuhinja/kupatilo” i „Moj pas Kiler” završen je filmski festival koji je trajao šest dana i okupio preko 180 gostiju iz Evrope. Ili kako je to definisao direktor festivala Radoslav Zelenović, protekle sedmice na Paliću je bilo više Evropljana nego na bilo kom skupu u državi. Poslednji susret za novinare bio je prilika i da se još jednom progovori o tome da ovakav festival na kome se u šest programa prikazuje preko 90 filmova, od toga 13 u zvaničnoj takmičarskoj selekciji, koji je doveo imena poput Emira Kusturice, Nikite Mihalkova, Džima Šeridana i Marion Doring, ne može da funkcioniše bez jasne, stabilne i unapred definisane finansijske potpore države. Ali to je tema kojoj ćemo se očigledno vraćati.

--------------------------------------

Dragojević: Palić da postane nacionalni festival

Poznati domaći reditelj i predsednik žirija ovogodišnjeg Festivala evropskog filma na Paliću Srđan Dragojević predlaže da Palić postane nacionalni festival, odnosno da se produži na još pet dana nakon internacionalnog dela programa.

Dragojević se slaže sa ocenom ovogodišnjeg dobitnika nagrade za izuzetan doprinos evropskoj kinematografiji Emira Kusturice da je Palić „sigurna kuća za dobre filmove”. „Mislim da bi to bilo dobro za našu kinematografiju zbog vrlo dobrih i važnih gostiju koji dolaze da gledaju filmove. Bolje je imati jedan festival kao što je Palić nego nekoliko domaćih festivala koji imaju tradiciju, ali su pomalo već u padu, što zbog nedostatka budžeta, što zbog zasićenja”, smatra Dragojević.

On koncentraciju domaće kinematografije u jedan festival vidi kao rešenje za finansijske probleme, s obzirom na to da je i ovogodišnji, jubilarni Palićki festival imao problema sa dobijanjem sredstava od Ministarstva kulture. „Kada imate pet festivala, a nemate nijedan nacionalni, možda treba posegnuti za tim da se smanji broj drugih festivala i da se uloži nešto više u jedan, koji bi bio zaista reprezentativan. Drugog rešenja u ovakvoj krizi nema”, smatra Dragojević.

On na osnovu svog dvadesetogodišnjeg iskustva u stvaranju filmova kaže da su ranije prilično lako mogli naći i sponzore, a da danas sponzora nema. „Treba razmisliti o nekoj vrlo restriktivnoj strategiji koja bi uključila finansiranje onog što je zaista najbolje, umesto da se novac rasipa na mnogo strana”, zaključuje Dragojević.

Osvrćući se na ovogodišnji jubilarni festival na Paliću, on je rekao da su članovi žirija odluku o najboljim filmovima festivala doneli jednoglasno i veoma brzo, podsećajući da svi članovi žirija imaju veliko iskustvo sa raznih festivala, a da se niko od njih ne seća da je žiri bio toliko efikasan i jednoglasan. „Nagrađeni filmovi su se zaista istakli i zaista su jako interesantni. Ja sam nedavno bio član žirija festivala u Stokholmu i moram da primetim da je Palić imao bolju i interesantniju selekciju od festivala kakav je u Stokholmu, koji ima neograničen budžet”, rekao je Dragojević. Tanjug

A. Isakov

objavljeno: 20.07.2013.

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.