Trijumf holandskog Borgmana na Paliću

Izvor: B92, 19.Jul.2013, 16:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Trijumf holandskog "Borgmana" na Paliću

Holandski film “Borgman” reditelja Aleksa van Vanderdama dobitnik je “Zlatnog tornja” za najbolji film, dok je Tudor Đurđiju, reditelj filma “O puževima i ljudima” dobitnik “Palićkog tornja” za najbolju režiju na ovogodišnjem Festivalu evropskog filma na Paliću.

Film “Borgman” je ''moćan, hrabar i jednistven film, predivno režiran, sa neočekivanim i nadrealnim obrtom, koji stav protiv establišmenta upućuje na društvo koje nas ostavlja u želji da >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << odgovorimo na ono što se ne može odgovoriti”.

Sa druge strane, kako je 19. jula na pres konferenciji izneo predsednik žirija ovogodišnjeg festivala Srđan Dragojević, “O puževima i ljudima” je konceptualno putpuno različit film od “Borgmana”.

“Pametna, očaravajuća i zabavna komedija sa snažnom društvenom pozadinom koja prikazuje i otkriva sveže lice rumunske konematografije”, navodi se u odluci žirija kojim je Dragojević predsedavao.

Komentarišući nagrađene filmove, Dragojević je rekao da je odluka žirija u neku ruku “konceptualna”, jer su dva potpuno različita filma dobila najveće nagrade.

“Ove suprotnosti svedoče o tome koliko je evropska kinematografija bogata, različita i koliko je njena vrednost u toj različitosti”, rekao je Dragojević.

Osim Dragojevića, u žiriju su bili i producent iz Velike Britanije Ešli Horner, poznata turska glumica Nurgul Ješilčaj, član saveta CICAE iz Češke Marketa Hodouskova i kritičarka iz Francuske Pamela Pianeca.

Dragojević je rekao da su odluke žirija jednoglasne, i da su donete jako brzo, što je prema njegovom mišljenju veoma retko.

“Neki filmovi su zaista bili izvrsni. Nikolaj Nikitin je imao odličnu selekciju. Bio sam u žiriju festivala u Stokholmu, i mogu da kažem da je ovogodišnji Palićki festival imao daleko jaču selekciju, što je veliki kompliment za festival”, rekao je Dragojević.

Glavni, takmičarski, program ovogodišnjeg festivala, čiji je selektor bio Nikolaj Nikitin, posvećen je evropskim filmskim ostvarenjima koja “provociraju pitanja o sudbini evropskog čoveka, ujedno ukazujući na svu lepotu i važnost različitosti unutar evropskog prostora”.

Žiri je dodelio i specijalno priznanje glumcu Andžeju Čiri za ulogu u poljskom filmu “U ime...”, u režiji Malgožate Šumovske.

Na predlog žirija, nagradu “Sejfi Teoman”, za najprovokativniji i najhrabriji prvi ili drugi film, Bord festivala dodelio je finskom filmu “Otvori mi se” u režiji Simoa Halinena.

Što se tiče takmičarskog programa “Paralele i sudari”, žiri na čijem je čelu bila Irena Bilić, doneo je odluku da za najbolji film u ovoj selekciji proglasi tursko ostvarenje “Hladnoća” u režiji Ugura Jusela, dok je specijalna nagrada dodeljena ostvarenju Alekseja Balabanova “Hoću i ja”.

Jubilarni Festival evropskog filma Palić završava se večeras projekcijama filmova i dodelom nagrada na Letnjoj pozornici na Paliću.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Trijumf holandskog "Borgmana" na Paliću

Izvor: B92, 19.Jul.2013

Holandski film “Borgman” reditelja Aleksa van Vanderdama dobitnik je “Zlatnog tornja” za najbolji film, dok je Tudor Đurđiju, reditelj filma “O puževima i ljudima” dobitnik “Palićkog tornja” za najbolju režiju na ovogodišnjem Festivalu evropskog filma na Paliću...Film “Borgman”...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.