Hoće li 264 rudara do kraja dana izaći iz jame u Mramoru?

Izvor: Nezavisne Novine, 14.Jul.2015, 15:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Hoće li 264 rudara do kraja dana izaći iz jame u Mramoru?

TUZLA - Ukupno 264 rudara, svih smjena Rudnika Kreka nalazi se u jami Rudnika Mramor. Većina njih provela je noć u ispod zemlje, a broj je od jutarnjih sati povećan, kada su im se pridružili i oni iz prve smjene.

Odbijaju izaći dok se ne ispune njihovi uslovi, a kako saznaju lokalni, dvojica su već zatražila medicinsku pomoć. Rudari traže neisplaćene plate, topli obrok i regres te intenzivnije investiranje u objekat rudnika u Mramoru. Novac za isplatu plata i toplog obroka >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << za prethodni mjesec je obezbijeđen i u toku dana bi trebao da bude isplaćen.

Ali i pored ove vijesti, zaposleni Rudnika odbijaju izaći iz jame. Zahtijevaju dolazak i razgovor sa nadležnim osobama. Oko tri sata se očekuje dolazak direktora Elektroprivrede BiH Elvedina Grabovice.

"Ovi ljudi ne treba da budu pod zemljom. Mi ćemo sve uraditi da se ova agonija prekine, mi ove ljude trebamo na zemlji", ističe Sinan Husić, predsjednik Sindikata radnika Rudnika FBiH

Direktor Rudnika Kreka Enver Omazić ušao je u jamu Rudnika  Mramor - Kreka  kako bi pregovarao sa rudarima da prekinu štrajk.  Sporazum sa nadležnim institucijama je neophodno potpisati do kraja dana, kaže Husić, kako bi ovi rudari izašli na svjetlost dana. U suprotnom, moglo bi doći i do ozbiljnijeg narušavanja zdravlja. Sa druge strane, ovih preko 260 rudara, ukoliko se ne potpiše sporazum, treba da budu na površini i iz drugog razloga, dodaje Husić. Potrebni su i za nastavak aktivnosti oko najavljenog protesta rudara svih rudnika iz Federacije 20. jula, pred zgradom Vlade FBiH.

"Već je sinoć predsjednik Sindikalne organizacije Rudnika uglja Kreka boravio s njima četiri sata. Mi imamo obavezu  uraditi sve što je u našoj moći da im pomognemo", dodaje Husić.

Već duži period vode se pregovori sa predstavnicima Vlade FBiH i Uprave Elektroprivrede, kako bi se riješilo stanje u ovom preduzeću. U toku su razgovori oko isplate određenog dijela regresa za 2015. godinu, a iz Sindikata napominju da ovako radikalne mjere nisu nužne.

"Tako da ćemo zbilja zamoliti ljude, zbog njihovog zdravlja, sigurnosti, da ne rade to pa taman im je osam sati rada u tako teškim uslovima nekoliko stotina metara pod zemljom, pa zašto da izlažu sami sebe dodatnom riziku. Zašto da zabrinutost iskazuju i članovi njihovih porodica", pita Husić.

Husić dodaje da nije potrebno na ovakav način narušavati vlastito zdravlje, s obzirom na to da rudari iz cijele Federacije mogu organizovano stati iza svojih zahtjeva, ali na površini. Iz Sindikata očekuju pozitivan rasplet situacije do kraja dana.

Nastavak na Nezavisne Novine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.