Hladni čajevi i bela riba rashlađuju vaš organizam

Izvor: Blic, 12.Jul.2008, 12:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Hladni čajevi i bela riba rashlađuju vaš organizam

Na temperaturama od 35 stepeni Celzijusa i više retko ko razmišlja kao gurman. Jedina misao koja se tada vrzma po uzavrelim glavama jeste kako se osvežiti.

- Biti gurman leti uopšte nije nemoguće, posebno ukoliko na hranu gledamo kao na osveženje - objašnjava dr Branka Mirković, nutricionista.

Priroda nam je, po ko zna koji put, izašla u susret osiguravajući u sezoni baš one namirnice koje su organizmu najpotrebnije. Tako leti nudi čitavu lepezu obojenih plodova >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << voća i povrća, koje uz visok sadržaj vode, žednom telu nude i elektrolite koji se brzo gube zbog pojačanog znojenja i ubrzanog disanja.

Voće i povrće su bogat izvor antioksidansa, materije koje su potrebne organizmu kako bi se zaštitio od štetnog delovanja slobodnih radikala koji u organizmu nastaju i gomilaju se usled različitih faktora, uključujuću i štetno sunčevo zračenje. Letnja ograničenja osim na masnu hranu odnose se i na namirnice koje su izvor proteina.

Zato bi letnji izbor, s obzirom na to da nijedna kategorija namirnica u pravilno izbalansiranom jelovniku ne sme biti u potpunosti isključena, trebalo da budu namirnice koje su izvor lako svarljivih proteina. Bela riba, školjke i rakovi su dobar letnji izvori proteina, a istovremeno i izvanredan izvor esencijalnih masnih kiselina, pa će istovremeno onima koji leto provode na moru upotpuniti morski doživljaj, a onima u unutrašnjosti doneti neizostavni morski šmek.

Soja je odlično izbalansirana, visokokvalitetna namirnica i smatra se prikladnim izvorom proteina za sva godišnja doba. Mlečni proizvodi s niskim procentom masti osiguraće potreban unos kalcijuma i vrednih proteina, a pri izboru sira bolje je odlučiti se za sveži kravlji sir, nego na fermentisane sireve s visokim procentom masti.

Telo se usled velikih vrućina leti rashlađuje znojenjem, gubeći pri tom vodu i elektrolite, koje je neophodno stalno nadoknađivati. Ukoliko je ishrana adekvatno izbalansirana i osigurava sve potrebne nutrijente, idealno sredstvo za hidrataciju je voda. Zdrave odrasle osobe trebalo bi dnevno da unesu 0,3 decilitra tečnosti po kilogramu telesne mase. Starije osobe, deca trudnice i osobe sa specifičnim bolestima i stanjima zahtevaju posebno isplaniran i kontrolisan unos tečnosti. Osim vode, po letnjim vrućinama pravo osveženje može pružiti i ohlađeni čaj, koji osim što sprečava dehidrataciju, obiluje brojnim blagotvornim nutrijentima. Dobar izbor su i sveži, nezaslađeni sokovi od sezonskog voća i povrća. Alkoholna, gazirana i zaslađena pića, kao i pića bogata kofeinom samo će pojačati proces dehidratacije, jer stimulišu izlučivanje tečnosti iz organa. Zato ove napitke izbegavajte tokom leta. Voće i povrće s visokim procentom vode važan su izvor tečnosti. Zato su lubenica, dinja, paradajz, grejpfrut, salata i brokoli popularne letnje namirnice. Sveži voćni sokovi i fermentisani mlečni proizvodi s niskim procentom masti koristan su izvor enzima, prijateljskih bakterija, vlakana, kao i vitamina i minerala.

Nekoliko jednostavnih pravila

Obogatite svoju trpezu raznobojnim voćem i povrćem, ukoliko je moguće konzumirajte ih sveže. Tako ćete osigurati pregršt vitamina, minerala, prehrambenih vlakana i leti preko potrebnih elektrolita.

Dnevno unesite barem dva litra tečnosti, a ukoliko ste konstantno izloženi visokim temperaturama ili fizičkom naporu, popijte i više. Kako biste nadoknadili gubitak elektrolita, možete u vodu dodati malo obične, kuhinjske soli. Alkoholna pića, pića koja sadrže kofein nisu sredstva za hidrataciju, upravo suprotno, imaju diuretičko dejstvo, pa ih izbegavajte ili barem svedite na minimum.

Kao izvor proteina odaberite ribu. Lagana je, sadrži viskokvalitetne proteine i esencijalne masne kiseline.

Ograničite unos masti, crvenog mesa i punomasnih mlečnih proizvoda.

Ne konzumirajte prehladna jela i pića. Osveženje koje ćete osetiti je trenutno, a ostaće vam samo grčevi, osećaj nadutosti i slične smetnje s varenjem koje telu stvaraju dodatno opterećenje.

Uprkos uvreženom verovanju da je kvalitetan obrok topao obrok, činjenica je da hladna jela mogu biti jednako okrepljujuća. Sendviči sa dobrim izvorima lakosvarljivih proteina, kao i osvežavajuće salate mogu zadovoljiti sve nutritivne potrebe jedne osobe.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.