Hilandar ničime nije ugrožen VIDEO

Izvor: B92, 19.Okt.2018, 11:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Hilandar ničime nije ugrožen" VIDEO

Direktor Zadužbine manastira Hilandara Milivoje Ranđić govorio je za Prvu televiziju o mogućim i nemogućim posledicama “raskola“ pravoslavnih crkava.

Ranije su stizale najave da bi, ukoliko se Srpska pravoslavna crkva prikloni Ruskoj, iz Carigradske partijaršije mogla da “stigne kazna“, odnosno da carigradski patrijarh Vartolomej vernicima SPC izda zabranu posete Hilandaru.

“Da je ozbiljno, ozbiljno je, ali nije dramatično kao što izgleda. Činjenica >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << je da na Svetoj gori život teče normalno. To je teritorija Republike Grčke, pod suverenitetom te države, a Ustav u članu 105. definiše njenu autonomiju. Definitivno je da je Carigradska patrijaršija nadležna za teritoriju Svete gore, to je vekovno stanje“, naveo je Ranđić.

Objasnio je i da vernicima iz Rusije nije zabranjeno i da mogu da idu na Svetu goru, ali im je odlukom Ruske pravoslavne crkve uskraćeno pričešće.

Kada je u pitanju položaj Srpske pravoslavne crkve, gost Jutra sa Jovanom i Srđanom je istakao da “kada su dve sestre u sukobu, treća će pokušati da ih izmiri“.

Istakao je i da su verski analitičari prenaglasili celu situaciju, kao i da Hilandar ničime nije ugrožen, kao ni “naša briga niti posete“.

Kompletan razgovor pogledajte u video-prilogu:

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.