"Hilandar ničime nije ugrožen" VIDEO

Direktor Zadužbine manastira Hilandara Milivoje Ranđić govorio je za Prvu televiziju o mogućim i nemogućim posledicama “raskola“ pravoslavnih crkava.

Izvor: B92, Prva

Petak, 19.10.2018.

11:03

Ilustracija: Thinkstock

Ranije su stizale najave da bi, ukoliko se Srpska pravoslavna crkva prikloni Ruskoj, iz Carigradske partijaršije mogla da “stigne kazna“, odnosno da carigradski patrijarh Vartolomej vernicima SPC izda zabranu posete Hilandaru.

“Da je ozbiljno, ozbiljno je, ali nije dramatično kao što izgleda. Činjenica je da na Svetoj gori život teče normalno. To je teritorija Republike Grčke, pod suverenitetom te države, a Ustav u članu 105. definiše njenu autonomiju. Definitivno je da je Carigradska patrijaršija nadležna za teritoriju Svete gore, to je vekovno stanje“, naveo je Ranđić.

Objasnio je i da vernicima iz Rusije nije zabranjeno i da mogu da idu na Svetu goru, ali im je odlukom Ruske pravoslavne crkve uskraćeno pričešće.

Kada je u pitanju položaj Srpske pravoslavne crkve, gost Jutra sa Jovanom i Srđanom je istakao da “kada su dve sestre u sukobu, treća će pokušati da ih izmiri“.

Istakao je i da su verski analitičari prenaglasili celu situaciju, kao i da Hilandar ničime nije ugrožen, kao ni “naša briga niti posete“.

Kompletan razgovor pogledajte u video-prilogu:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: