Higson grupa dolazi u Srbiju

Izvor: RTS, 15.Maj.2012, 16:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Higson grupa" dolazi u Srbiju

Potpisan Memorandum o razumevanju sa nemačkom kompanijom "Higson" u vezi sa namerama te kompanije da pokrene proizvodnju u Srbiji i investira četiri miliona evra. U junu ili julu početak relaizacije investicije.

Ministar ekonomije i regionalnog razvoja Nebojša Ćirić i generalni direktor "Higson grupe" Franc Koler potpisali su u Beogradu Memorandum o razumevanju u vezi sa namerama te nemačke kompanije da pokrene proizvodnju u Srbiji i investira četiri miliona evra.
>> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<
Ćirić je nakon potpisivanja rekao da se početak realizacije investicije očekuje u junu ili julu i da će za dve godine biti zaposleno 1.500 ljudi.

"Higson grupa" bavi se dizajnom, proizvodnjom i distribucijom tekstilne odeće planira da pokrene proizvodnju u opštini Žitorađa, u nekadašnjoj fabrici "Amer prom".

Ministar je naglasio da je bitno što će ta fabrika biti otvorena u Žitorađi, jer je to nerazvijen kraj sa visokom stopom nezaposlenosti.

On je rekao da će srednjoškloci imati mogućnost da se odluče da li će da rade za nemačku kompaniju i da u tom pravcu bude usmereno njihovo opbrazovanje.

Ćirić je rekao da će se proizvoditi izvoziti u EU, Rusiju i druge zemlje sa kojima Srbija ima potpisane sporazume o slobodnoj trgovini, istakavši da je dobro što u našu zemlju dolazi još jedan investitor iz oblasti tekstila.

On je podsetio da je Srbija prošle godine bila lider u privlačenju investicija i da je takav trend nastavljen u 2012. godine, što pokazuje da je dobra strategija Vlade Srbije u privlačenju investitora.

Koler je obećao da će sve učiniti da zadovolji očekivanja srpskih partnera i da će ova investicija značiti seljenje brenda "iguana" iz Azije u Evropu.

U prvoj fazi kompanija, čiji je najpoznatiji brend linija sportske odeće "iguana", investiraće milion evra u visokotehnološke mašine, u drugoj fazi biće uloženo dodatnih 750.000 evra, a procenjuje se da će ukupne investicije dostići četiri miliona evra.

Kompanija iz svojih fabrika u Indoneziji i Mijanmaru godišnje izvozi tri miliona komada gotovih proizvoda, a planira da 10 do 15 odsto proizvodnih kapaciteta prebaci iz Azije u Srbiju.

Godišnji obrt kompanije je 60 miliona dolara, a roba iz Srbije će se izvoziti u Evropsku uniju, Rusiju, Ukrajinu i Kazahstan.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.