Hezbolah i Hamas: Agresija protiv palestinskog naroda

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 06.Jul.2020, 23:15

Hezbolah i Hamas: Agresija protiv palestinskog naroda

Libanska šiitska paravojna organizacija Hezbolah i palestinski Hamas ocenili su danas da je plan Izraela o aneksiji delova Zapadne obale "agresija protiv palestinskog naroda" i pozvali na jedinstvo u cilju borbe protiv tog plana.

Lider Hamasa Ismail Hanije uputio je pismo vođi Hezbolaha Hasanu Nasralahu, u kojem je upozorio da se Palestinci suočavaju "s ozbiljnim opasnostima", navodi se u saopštenju koje je objavila libanska organizacija.

"Palestinski narod je sposoban >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << da se suprotstavi ovom planu", poručio je Hezbolah.

Hezbolah je pozvao arapske i muslimanske zemlje i "slobodan narod sveta da brzo reaguje kako bi zaustavio nastavak agresije okupatora protiv palestinskog naroda".

Izraelski premijer Benjamin Netanijahu ranije je obećao da će anektirati do 30 odsto Zapadne obale, u skladu sa planom za Bliski istok američkog predsednika Donalda Trampa koji, kako navodi AP, uveliko favorizuje Izrael i koji su Palestinci odbacili.

Međutim, izgleda da je taj potez trenutno odložen jer se Izrael bori sa pandemijom korona virusa i čeka da dobije "zeleno svetlo" od Vašingtona.

Izrael se, takođe, suočava sa protivljenjem međunarodne zajednice i nekih od svojih najbližih saveznika.

I šiitski Hezbolah i sunitski Hamas su vodili više ratova protiv Izraela u prethodnih nekoliko decenija.

SAD i EU obe organizacije smatraju terorističkim grupama.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.