Helsinški odbor: Sankcionisati poricanje genocida u Srebrenici

Izvor: Blic, 11.Jul.2012, 00:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Helsinški odbor: Sankcionisati poricanje genocida u Srebrenici

Helsinški odbor za ljudska prava upozorio je večeras da je u Srbiji na delu snažan pokret poricanja i negiranja genocida u Srebrenici i zatražio od države da donese zakon koji bi to sankcionisao.

- Helsinški odbor za ljudska prava u Srbiji zahteva od države da se moralno osudi svako poricanje genocida i da novoizabrani saziv Skupštine Srbije donese zakon koji bi to sankcionisao - navodi se u saopštenju Odbora povodom 17. godišnjice srebreničkog genocida u kojem su ubijena >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << 8.372 čoveka.

Helsinški odbor podseća da se svake godine gomilaju novi dokazi o zločinu u Srebrenici, ali se taj zločin poriče u Srbiji, uprkos presudama Tribunala u Hagu i Međunarodnog suda pravde.

Odbor podseća da i međupresuda u procesu protiv Slobodana Miloševića takođe govori o njegovoj odgovornosti, odnosno odgovornosti Srbije, za taj zločin.

- Međutim, uprkos tome u Srbiji je na delu snažan pokret poricanja i negiranja genocida u Srebrenici. Predsednik Srbije Tomislav Nikolić izjavio je da u 'Srebrenici nije izvršen genocid', na šta je odmah reagovala Evropska komisija. To je crvena linija preko koje nijedan državni predstavnik Srbije ne može da pređe -

Helsinški odbor ocenjuje da su događaji iz 1999-ih godina i njihovo tumačenje glavna prepreka normalizaciji odnosa Srbije i BiH.

- Miloševićev režim ostavio je izuzetno mučno nasleđe. Novi demokratski akteri nisu uspeli da postignu ni minimalni konsenzus neohodan za objektivno sagledavanje i prevazilaženje nedavne prošlosti. Republika Srpska, osim što je ratni plen Beograda, istovremeno je i talac zločina kojeg je organizovao Beograd - navodi odbor.

Odbor poseća da je nedavno nedeljnik "Pečat" objavio knjigu "Srebrenica - falsifikovanje istorije" koja je široko distribuirana u Srbiji i Republici Srpskoj, ali i zabranjena u Federaciji BiH, zbog čega se Odboru obratio urednik knjige Stefan Karganović.

- Ovakve i slične inicijative su sve brojnije u Srbiji što znači da se ne uzimaju u obzir brojne presude koje su donete u haškom Tribunalu - ukazuje Helsinški odbor.

U širokoj kampanji koja se vodi navodi se da "srebrenički mit" koji su stvorili Muslimani i Zapad, destabilizuje Srbiju i sprečava dijalog Srba i Muslimana.

Nastojanje Republike Srpske da spreči Bošnjake da se registruju za lokalne izbore u Srebrenici, takođe svedoči o strategiji da se cementira demografska struktura u tom gradu, nastala genocidom.

Napor da se rat u BIH kvalifikuje kao "oslobodilački rat Srba" i da se Bošnjaci prikažu odgovornima za rat u Bosni je takoreći, dnevno prisutno u srbijanskim medijima, upozorava Helsinški odbor.

Odbor u saopštenju kao primer navodi to što je Dobrica Ćosić uoči majskih izbora u Srbiji objavio knjigu "Bosanski rat", u kojoj piše da su "Muslimani Srbima objavili rat do potpunog osvajanja BiH i istrebljenja Srba iz prve muslimanske republike u Evropi".

Povezane vesti: Glavni njujorški rabin: Srebrenica me podseća na holokaust Karadžić oslobođen optužbe za genocid van Srebrenice Bosanski Srbin traži od Izraela da ga ne izruči BiH Ministri EU zabrinuti zbog nesprovođenja dogovora u BiH Za zločin u Srebrenici četvorici kazne od 19 do 43 godina zatvora

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.