Izvor: B92, 03.Apr.2005, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Haški plan za narednu sedmicu

Hag -- Iduće nedelje u Haškom tribunalu nastavlja se više procesa.

Posle dvonedeljne pauze, tužilac Džefri Najs će na suđenju bivšem predsedniku Srbije i SRJ Slobodanu Miloševiću u sredu, 6. aprila, unakrsno ispitivati svedoka odbrane Danicu Marinković.

Bivši istražni sudija u Prištini, Marinkovićeva je u glavnom iskazu negirala navode optužnice protiv Miloševića da su srpske snage polovinom januara 1999. u selu Račak ubile 40 nenaoružanih >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << albanskih meštana. Marinkovihceva je 28. svedok Miloševićeve odbrane koja je izvođenje dokaza započela 31. avgusta prošle godine.

Za utorak, 5. april, u Haškom tribunalu zakazano je dodatno izjašnjavanje o krivici bivšeg visokog oficira Vojske Republike Srpske Ljubiše Beare po izmenjenoj i dopunjenoj optužnici. Ratni načelnik za bezbednost Glavnog štaba VRS, Beara je optužen za genocid i zločine protiv čovečnosti nad Muslimanima u Srebrenici u leto 1995.

Pukovnik Beara se iz Srbije dobrovoljno predao Haškom tribunalu krajem prošle godine, a u prvom pojavljivanju pred sudijom negirao je krivicu za zločine za koje je optužen.

Pred Haškim tribunalom u ponedeljak će uslediti i nastavak suđenja ratnom zapovedniku muslimanskih snaga u Srebrenici Naseru Oriću, optuženom za zločine nad srpskim stanovništvom iz okolnih sela 1992-93. godine. Nakon desetodnevne uskršnje pauze, tužioci će nastaviti sa dokaznim postupkom protiv Orića iskazom novog svedoka.

Izvođenje dokaza optužbe u toku je i u procesu protiv bivšeg predsednika Skupštine Republike Srpske Momčila Krajišnika, optuženog za genocid i zločine protiv čovečnosti nad nesrbima u BiH 1992.

Na suđenju pripadnicima OVK Fatmiru Ljimaju, Haradinu Baljaju i Isaku Muslijuu, koje optužnica tereti za ratne zločine nad srpskim i albanskim civilima u logoru Lapušnik 1998, dokazni postupak Tužilaštva traje već 13 nedelja.

Novi iskazi svedoka optužbe uslediće i u procesu protiv bivšeg zapovednika pretežno muslimanske Armije BiH Sefera Halilovića, optuženog za ubistvo 60 hrvatskih civila u Hercegovini u jesen 1993.

Na suđenju visokim muslimanskim oficirima Enveru Hadžihasanoviću i Amiru Kuburi već 19 sedmica traje dokazni postupak odbrane.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.