Nedelja, 03.04.2005.

12:38

Haški plan za narednu sedmicu

Iduće nedelje u Haškom tribunalu nastavlja se više procesa.

Izvor: Beta

Default images

Posle dvonedeljne pauze, tužilac Džefri Najs će na suđenju bivšem predsedniku Srbije i SRJ Slobodanu Miloševiću u sredu, 6. aprila, unakrsno ispitivati svedoka odbrane Danicu Marinković.

Bivši istražni sudija u Prištini, Marinkovićeva je u glavnom iskazu negirala navode optužnice protiv Miloševića da su srpske snage polovinom januara 1999. u selu Račak ubile 40 nenaoružanih albanskih meštana. Marinkovihceva je 28. svedok Miloševićeve odbrane koja je izvođenje dokaza započela 31. avgusta prošle godine.

Za utorak, 5. april, u Haškom tribunalu zakazano je dodatno izjašnjavanje o krivici bivšeg visokog oficira Vojske Republike Srpske Ljubiše Beare po izmenjenoj i dopunjenoj optužnici. Ratni načelnik za bezbednost Glavnog štaba VRS, Beara je optužen za genocid i zločine protiv čovečnosti nad Muslimanima u Srebrenici u leto 1995.

Pukovnik Beara se iz Srbije dobrovoljno predao Haškom tribunalu krajem prošle godine, a u prvom pojavljivanju pred sudijom negirao je krivicu za zločine za koje je optužen.

Pred Haškim tribunalom u ponedeljak će uslediti i nastavak suđenja ratnom zapovedniku muslimanskih snaga u Srebrenici Naseru Oriću, optuženom za zločine nad srpskim stanovništvom iz okolnih sela 1992-93. godine. Nakon desetodnevne uskršnje pauze, tužioci će nastaviti sa dokaznim postupkom protiv Orića iskazom novog svedoka.

Izvođenje dokaza optužbe u toku je i u procesu protiv bivšeg predsednika Skupštine Republike Srpske Momčila Krajišnika, optuženog za genocid i zločine protiv čovečnosti nad nesrbima u BiH 1992.

Na suđenju pripadnicima OVK Fatmiru Ljimaju, Haradinu Baljaju i Isaku Muslijuu, koje optužnica tereti za ratne zločine nad srpskim i albanskim civilima u logoru Lapušnik 1998, dokazni postupak Tužilaštva traje već 13 nedelja.

Novi iskazi svedoka optužbe uslediće i u procesu protiv bivšeg zapovednika pretežno muslimanske Armije BiH Sefera Halilovića, optuženog za ubistvo 60 hrvatskih civila u Hercegovini u jesen 1993.

Na suđenju visokim muslimanskim oficirima Enveru Hadžihasanoviću i Amiru Kuburi već 19 sedmica traje dokazni postupak odbrane.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Komandant jurišne brigade priznao: Čeka nas haos

Ukrajinske trupe će se suočiti sa ozbiljnim poteškoćama ovog leta, zbog brzog napredovanja Oružanih snaga Ruske Federacije, napisao je zamenik komandanta 3. jurišne brigade ukrajinske vojske Maksim Žorin na svom Telegram kanalu.

8:34

21.5.2024.

1 d

Podeli: