Izvor: B92, 06.Mar.2004, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Haški istražitelji ispituju nestanak vukovarskih Srba

Rijeka -- Istraga hrvatskih vlasti o nestalim Srbima u Vukovaru 1991. još stoji na mrtvoj tački, ali su istragu u tom slučaju preuzeli istražitelji Haškog suda, piše "Novi list" od subote. Haški istražitelji su, prema pisanju lista, ove sedmice ponovno stigli u Vukovar, kako bi ispitali koliko je u slučaj nestanka 20-ak vukovarskih Srba, neposredno pre početka opkoljavanja Vukovara 1991. godine, umešan i Tomislav Merčep, tadašnji visoki funkcioner Hrvatske demokratske zajednice >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << u vreme vladavine Franje Tuđmana.

"Kada je pre godinu i po dana Hrvatski helsinški odbor (HHO) predočio policiji i vukovarskom županijskom državnom tužiocu Božidaru Piljiću dokumentaciju o 20-tak vukovarskih Srba civila odvedenih u nepoznatom smeru pred sam početak opsade Vukovara 1991. godine, mnogi su bili skloni da poveruju kako je otvorena sasvim nova stranica u rasvetljavanju sudbina nestalih osoba u gradu na Dunavu", piše list.

Nadležne su institucije obećale istragu, ali upozorava "Novi list", šef kancelarije HHO-a u Vukovaru Saša Lalić još nema nikakvu informaciju šta je i da li je nešto preduzeto oko tog slučaja. Izveštaj istražnih vlasti, koji je sastavljen prilikom istrage tog slučaja, prema rečima Lalića, navodno sadrži izjave svedoka o nestanku ljudi srpske nacionalnosti u Vukovaru u leto 1991, a u njemu su i izjave svedoka i porodica nestalih vukovarskih Srba koje je HHO skupljao dve godine. "Broj nestalih Srba u leto 1991. godine puno je veći od navedenih dvadesetak, ali je jedino u njihovom slučaju kompletirana potrebna dokumentacija. U izveštaju se doslovno navode izjave ko je, kada i na koji način odveo te ljude kojima se od leta 1991. godine gubi svaki trag", piše riječki "Novi list".

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.