Subota, 06.03.2004.

12:00

Haški istražitelji ispituju nestanak vukovarskih Srba

Izvor: Beta

Default images

Istraga hrvatskih vlasti o nestalim Srbima u Vukovaru 1991. još stoji na mrtvoj tački, ali su istragu u tom slučaju preuzeli istražitelji Haškog suda, piše "Novi list" od subote. Haški istražitelji su, prema pisanju lista, ove sedmice ponovno stigli u Vukovar, kako bi ispitali koliko je u slučaj nestanka 20-ak vukovarskih Srba, neposredno pre početka opkoljavanja Vukovara 1991. godine, umešan i Tomislav Merčep, tadašnji visoki funkcioner Hrvatske demokratske zajednice u vreme vladavine Franje Tuđmana.

"Kada je pre godinu i po dana Hrvatski helsinški odbor (HHO) predočio policiji i vukovarskom županijskom državnom tužiocu Božidaru Piljiću dokumentaciju o 20-tak vukovarskih Srba civila odvedenih u nepoznatom smeru pred sam početak opsade Vukovara 1991. godine, mnogi su bili skloni da poveruju kako je otvorena sasvim nova stranica u rasvetljavanju sudbina nestalih osoba u gradu na Dunavu", piše list.

 Nadležne su institucije obećale istragu, ali upozorava "Novi list", šef kancelarije HHO-a u Vukovaru Saša Lalić još nema nikakvu informaciju šta je i da li je nešto preduzeto oko tog slučaja. Izveštaj istražnih vlasti, koji je sastavljen prilikom istrage tog slučaja, prema rečima Lalića, navodno sadrži izjave svedoka o nestanku ljudi srpske nacionalnosti u Vukovaru u leto 1991, a u njemu su i izjave svedoka i porodica nestalih vukovarskih Srba koje je HHO skupljao dve godine. "Broj nestalih Srba u leto 1991. godine puno je veći od navedenih dvadesetak, ali je jedino u njihovom slučaju kompletirana potrebna dokumentacija. U izveštaju se doslovno navode izjave ko je, kada i na koji način odveo te ljude kojima se od leta 1991. godine gubi svaki trag", piše riječki "Novi list".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: