Haradinaju evo ostalo još 26 dana da sruši vlast u BG

Izvor: B92, 25.Nov.2018, 14:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Haradinaju evo ostalo još 26 dana da sruši vlast u BG"

Novi Sad -- Predsednik Srbije Aleksandar Vučić komentarisao je izjavu kosovskog premijera Ramuša Haradinaja da “Vučić želi da sruši kosovsku vladu”.

Vučić je izjavio da je Haradinaj izjavu o tome da on, Vučić, želi da ruši vladu u Prištini, morao da da pošto je postalo izvesno da se njegove prethodna pretnja tipa "ili priznanje nezavisnosti ili se ruši vlast u Beogradu" ne ostvaruje.

“Pošto je izvesno da neće doći do priznanje, ostao mu je samo >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << drugi deo, ostalo je još 26 dana dok ne istekne tih mesec dana rušenja vlasti u Srbiji", podsetio je on.

Kako je Haradinaj rekao da je njegova vlada na Vučićevom udaru navodno zato što on ne pristaje na podelu Kosova, valjda za razliku od Tačija, Vučić je rekao da on ne naseda na takve trikove, koje su i u različitim svetskim centrima moći pokušavali da mu prodaju, a to je da je velika razlika između Hašima Tačija i Haradinaja, i da se oni tobože svađaju i tuku.

“Da, oni se svađaju i tuku međusobno, ali kada je borba protiv Sbrije u pitanju apsolutno su jedinstveni, kao i u borbi protiv interesa Srba koji žive na Kosovu i Metohiji", podvukao je Vučić.

Rekao je i da je jedini koji je primetio i ukazao da Haradinaj nije doneo sam ovakve takse, koje su anticivilizacijske, već su za to glasali i Tačijevi ministri.

Podsetio je i na Tačijev predlog ustavnom sudu da ono što su dobile srpske opštine bude ponovo oduzeto Srbima.

“Ne pravimo nikakvu razliku između njih. Naši iz Srpske liste gledaju kako da poboljšaju život narodu. Ne zanimaju nas unutrašnje albanske borbe", rekao je on.

Kad je reč o Haradinajevoj pretnji da takse ostaju do priznanja Kosova, predsednik Vučić je, odgovarajući novinarima u Novom Sadu, ukazao da EU, na osnovu SSP-a, ima dovoljno instrumenata da jasno objasni prištinskim vlastima da je nemoguće da opstanu sa ovakvim odlukama.

“Na EU je želi li da učini to ili ne", podvukao je Vučić odgovarajući na pitanje kako komentariše izjavu Ramuša Haradinaja posle sastanka sa ambasadorima kvinte da neće povlačiti donete mere.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić prokomentarisao je kao vrhunac licemerja, ne samo Albanaca, već i onih koji to dozvoljavaju, najavljenu zajedničku sednicu vlada Kosova i Albanije, na kojoj će razmatrati uklanjanje međusobnih ekonomskih barijera. Upitan da prokomentariše najavu iz Prištine o zabrani ulaska srpskim ministrima, Vučić je samo kratko rekao da Prišina sada neće da pusti nikoga od državnih funkcionera.

"Ali, vidim da su za sutra zakazali zajedničku sednicu sa Vladom Albanije, da hoće da ruše sve granice i barijere. Ali, to je vrhunac licemerja, i to ne samo Albanaca koji žive na Kosovu i u Albaniji, već i i onih koji to dozvoljavaju", poručio je Vučić.

Predsednik Srbije Aleksandra Vučić izjavio je da nije dobio nikakav predlog Austrije za održavanje mirovne konferencije o Kosovu, kao i da tokom poslednjeg susreta sa kancelarom Sebastijanom Kurcom nije bilo reči o tome.

"Ne mogu da reagujem na taj način i da na osnovu novinske vesti govorim o najvažnijim pitanjima za našu zemlju. Morate prvo stvari da analizirate, da vidite sve podatke i tek onda da donosite odluke. To nije pitanje na kojem se žuri i na koje se donose ishitrene odluke", rekao je Vučić novinarima upitan da se izjasni o pisanju medija o navodnom austrijskom predlogu za održavanje mirovne konferencije o Kosovu i Metohiju.

Vučić je kazao da Srbija "niti potcenjuje, niti hvali te predloge", već želi da vidi da li "takav predlog zaista postoji, ko to nudi i onda će Srbija donositi svoje odluke".

On je rekao da Evropska unija, na osnovu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, ima dovoljno instrumenata da jasno objasni prištinskim vlastima da je "nemoguće da opstanu" na odlukama poput one o podizanju takse na srpsku robu na 100 odsto.

"Sve ostalo je na Evropskoj uniji i na tome želi li to da učini ili ne", dodao je Vučić.

On je rekao da nikada nije "nasedao na trikove i priče da je velika razlika između Ramuša Haradijana i Hašima Tačija i da se oni svađaju među sobom.

"Da, oni se svađaju, ali kada je borba protiv Srbije u pitanju, oni su apsolutno jedinstveni, čak bih rekao i kada su u pitanju borba protiv interesa Srba koji žive na Kosovu i Metohiji. Ja sam jedini istakao i primetio da nije Haradinaj samo doneo ovakve anticivilizacijske takse, već su i Tačijevi ministri glasali za to. Ali nije samo to, Tačijev predlog je bio Ustavnom sudu Kosova, da se i ono što su srpske opštine dobile od državne i društvene imovine ponovo oduzme", rekao je Vučić.

Vučić je kazao da Srbija ne pravi nikakvu razliku između Tačija i Haradinaja, te da Vlada Srbije i ljudi sa Srpske liste gledaju "kako da poboljšaju i poprave život svog naroda". "Mi da se mešamo u unutar albanske sukobe niti me to zanima, niti bilo šta slično ćelimo. Ali to je haradinaj morao da kaže posle svojih izjava da će za mesec dana da sruši vlast u beogradu ukoliko Srbija ne prizna kosovo. Pošto Srbija neće da prizna Kosovo, ostaje mu samo ovaj drugi deo da sruši vlast u Beogradu.

Ostalo je još 26 dana od tih mesec dana", rekao je Vučić. On je dodao da ne zna gde je Milan Radoičić (jedan od potpredsednika Srpske liste, za kojeg je prištinska štampa navela da je ;peta osoba za kojom se traga u okviru istrage o ubistvu Olivera Ivanovića).

"Ja ne znam gde je, a vi?", upitao je Vučić novinare i ponovio da je Radoičić prešao na teritoriju Kosova, da su albanske vlasti znale i vreme kada je prešao na Kosovo, kao i da Beograd nije dobio ništa od Prištine po pitanju Radoičića.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.