Haradinaj ne učestvuje na sastanku Višegradske grupe I zapadnog Balkana u Češkoj

Izvor: NoviMagazin.rs, 11.Sep.2019, 23:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Haradinaj ne učestvuje na sastanku Višegradske grupe I zapadnog Balkana u Češkoj

Premijer Kosova u ostavci Ramuš Haradinaj neće učestvovati na sutrašnjem samitu premijera zemalja Višegradske grupe i Zapadnog Balkana u Pragu zbog, kako je saopšteno iz njegovog kabineta, ;obaveza koje ima na Kosovu.

Sa druge strane, prištinski mediji su preneli da je povod za takvu odluku kosovskog premijera izjava češkog predsednika Miloša Zemana da voli Srbe a da ne voli Kosovo i najave da će pokušati >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << da pred institucijama Češka pokrene pitanje povlačenja priznanja nezavisnosti Kosova.

Na današnjoj zajedničkoj konferenciji za novinare sa predsednikom Srbije, Aleksandrom Vučićem, Zeman je ponovio stav o mogućem preispitivanju češkog stava o Kosovu rekavši da će na skorom savetovanju o češkom Ustavu postaviti pitanje da li je moguće da Češka povuče priznanje Kosova.

Na njegovu izjavu u Beogradu je na tviteru reagovao ministar spoljnih poslova Češke, Tomaš Petriček koji je naveo kako Prag neće promeniti odnos prema nezavisnosti Kosova.

"Vlada Češke koja je dogovorna za spoljnu politiku nije promenila stav prema Kosovu ili o nekoj državi Zapadnog Balkana. Mi ćemo nastaviti da podržavamo dijalog Srbije i Kosova i njihov put ka Evropskoj uniji", napisao je češki šef diplomatije.

Zamenik premijera i ministar inostranih poslova Kosova u ostavci Bedžet Pacoli je večeras izjavio da je Češka kroz izjavu njenog ministra inostranih poslova "potvrdila snažnu podršku za Kosovo kao nezavisne i suverene države i njeno učlanjenje u EU, NATO i međunarodne organizacije".

"Naše prijateljstvo i partnerstvo je jako kao kamen. Pozivam sve da ne upadnu u zamku Beograda koji širi vesti koje nemaju nikakve veze sa realnošću. Nema nikakvog povlačenja priznanja Kosova već samo put napred da Kosovo postane ravnopravni deo međunarodne zajednice. Zahvalan sam kolegi Petriceku za njegovu i podršku češkog naroda i Republike Češke", napisao je Pacoli na Fejsbuku.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Povezane vesti

KAO NIJE LJUT ZBOG IZJAVE ZEMANA Haradinaj objasnio zbog čega nije došao u Prag

Izvor: Blic, 12.Sep.2019, 18:57

Premijer Kosova u ostavci Ramuš Haradinaj uputio je pismo češkom premijeru Andreju Babišu u kojem je naveo da nije u mogućnosti da učestvuje na današnjem sastanku premijera V4 i Zapadnog Balkana, zbog, kako je naveo, svoje zgusnute političke agende pred parlamentarne izbore 6. oktobra.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.