Dodatni porez i zamrzavanje plata

Izvor: B92, Tanjug, 26.Mar.2009, 21:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dodatni porez i zamrzavanje plata

Beograd -- Dodatni porez na primanja i zamrzavanje plata deo su kriznog plana Vlade. Srbija će imati pad bruto društvenog proizvoda od dva odsto, predviđa MMF.

Vlada bi za tri sedmice trebalo da usvoji rebalans budžeta, a potom će ga predati Skupštini na usvajanje, najavila je ministarka finansija Diana Dragutinović. Ona je ukazala da će najverovatnije od 1. maja biti uvedena privremena naknada od šest odsto na zarade i penzije i povećan neoporezivi deo zarade sa >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << sadašnjih 5.980 dinara na 12.000 dinara.

Nove mere Vlada će primeniti da bi ispunila uslove MMF-a, a trpeće i državne službe i građani.

Pre nego što je predstavila mere koje će morati da primeni kako bi ispunila uslove MMF-a, Vlada je ozvaničila da će Srbija ove godine ući u recesiju.

Zbog smanjenih prihoda, kako je objašnjeno, nastala je rupa u budžetu od 100 milijardi dinara. Tu rupu Vlada će zakrpiti na dva načina, rekao je premijer Mirko Cvetković.

"Dve trećine od ove sume, 67 milijardi, rešeno je da bude deo koji će biti realizovan kroz uštede, a ostalih 34 milijarde rešilo bi se kroz povećanje prihoda”, objasnio je Cvetković.

Ključne mere štednje koje će država primeniti jesu zabrana novog zapošljavanja, smanjenje transfera opštinama i Fondu za zdravstvo, smanjenje troškova ministarstava.

Dodatni prihodi će biti obezbeđeni tako što će javna preduzeća, umesto dosadašnjih 50 odsto, u budžet davati ceo svoj profit.

Najavljeno je i povećanje poreza na imovinu i uvođenje poreza na luksuzna vozila. Najveći dodatni prihod biće ostvaren kroz novi porez na dohodak, s tim što se neoporezovani deo povećava sa šest na dvanaest hiljada dinara.

"Bruto zarada, to znači neto zarada uvećana za poreze i doprinose na teret zaposlenih. Od bruto zarade, ako je na primer ona 21.000 dinara, porez će se računati na sledeći način: bruto zarada minus 12.000 dinara, puta 0,06”, objasnila je ministarka finansija Diana Dragutinović.

"Ovo ni Krkobabić ne pamti"

Ministar Mlađan Dinkić rekao je da "ova kriza nema presedana".

"Ono što gledamo danas, to se nikada nama u životu nije dogodilo. Ova kriza nema presedana. Mnogo je dublja i brže propada ekonomija u svetu nego što se to dešavalo bilo kada u istoriji, kamoli u našem životima”, rekao je Dinkić.

"Čak ni (potpredsednik Vlade Jovan) Krkobabić ne pamti ovakvu krizu. To vam je ilustracija”, zaključio je on.

"Za, recimo, bruto zaradu od 21.000 dinara, novi sistem oporezivanja biće povoljniji. Znači, blizu do nivoa prosečne zarade, ovo je povoljniji poreski tretman”, rekla je ona.

To, praktično, znači da bi onaj ko je zarađivao minimalnih 15.138 dinara trebalo da dobije 207 dinara više.

Zaposleni sa prosečnom zaradom od 31.121 dinara treba da očekuje smanjenje od 1.161 dinar.

Najviše će platiti, na primer, direktori javnih preduzeća koji imaju platu 220.000 dinara i čija će zarada biti manja za 17.300.

Ministar ekonomije Mlađan Dinkić priznaje da će teret novog poreza podneti zaposleni.

"Što se tiče državnih službenika i ljudi koji rade u javnom sektoru, potpuno je sigurno da će ovaj porez ići na njihov teret”, kaže Dinkić.

"Što se tiče privatnog sektora, moguć je dogovor između poslodavaca i sindikata o različitim modalitetima plaćanja tog poreza”, rekao je on.

Od plaćanja tog poreza neće pobeći ni penzioneri, honorarci ili ulagači, jer se on odnosi na sva mesečna primanja.

Jelašić: NBS ne menja politiku

Guverner Narodne banke Srbije Radovan Jelašić izjavio je da neće biti promena monetarne politike i politike kursa.

Režim ciljane inflacije ostaće na nivou od osam odsto, uz mogući raspon od šest do 10 odsto, dok je novim memorandumom sa MMF-om predviđeno da inflacija bude u rasponu od osam do 12 odsto.

Guverner je rekao da će biti nastavljena i politika održavanja kursa sa sprečavanjem prevelikih dnevnih oscilacija.

Ozvaničeno je i da će Srbija ove godine ući u recesiju, pa je zbog smanjenih prihoda nastala rupa u budžetu od 100 milijardi dinara.

Rebalans budžeta i izmene pratećih zakona trebalo bi da budu usvojeni u aprilu i da se primenjuju od 1. maja. MMF navodi da će Srbija u ovoj godini imati pad bruto domaćeg poroizvoda.

"Kao što je ministarka rekla, pre nekoliko meseci mislili smo da će rast BDP-a u 2009. biti oko 3,5 odsto. Revidirani aranžman podrazumeva da će rast BDP-a u ovoj godini biti minus dva odsto" , rekao je Jeger.

"To je, generalno, u skladu sa našim globalnim projekcijama, ali ne možemo da isključimo mogućnost da će u narednom periodu doći do daljeg smanjenja rasta", upozorio je on.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Povećanje poreza na zarade katastrofa za privredu

Izvor: Poslovni magazin, 25.Mar.2009, 22:37

 Nezvaničan predlog Vlade Republike Srbije da se neoporezivi deo zarade podigne do visine od 12500 din, a da se za sve iznose preko toga porez na zarade podigne na 18 ili 20% sa sadašnjih 12% Unija poslodavaca Srbije smatra pogubnim za privredu koja se trenutno nalazi u veoma nezavidnoj situaciji....

Nastavak na Poslovni magazin...

Dragutinović: Rebalans budžeta za tri sedmice

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 26.Mar.2009

BEOGRAD - Ministarka finansija Diana Dragutinović izjavila je danas da bi Vlada Srbije za tri sedmice trebalo da završi i usvoji rebalans budžeta posle čega će ga predati Skupštini Srbije na usvajanje...Dragutinović je, na konferenciji za novinare, ukazala da će posle toga, najverovatnije od...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Država uvodi solidarni porez na primanja

Izvor: Radio 021, 26.Mar.2009

Svi građani Srbije koji imaju primanja - plate i penzije iznad 12.000 dinara privremeno će plaćati solidarni porez od šest odsto u narednih 18 meseci, piše Blic. Najverovatnije je da će njegova primena početi sa isplatama aprilskih primanja kada se očekuje i rebalans budžeta. Da bi mogla da...

Nastavak na Radio 021...

Kriza određuje rok trajanja novog nameta

Izvor: Danas, 26.Mar.2009

Građani Srbije čija bruto plata premašuje 12.000 dinara plaćaće od 1. maja privremenu naknadu od šest odsto. Reč je o nametu koji je dogovoren u okviru novog aranžmana sa Međunarodnim monetarnim fondom, a dodatno oporezivanje neće se odnositi samo na plate već i na penzije, autorske honorare,...

Nastavak na Danas...

"Stend baj" od tri milijarde evra

Izvor: RTS, 26.Mar.2009

Misija MMF-a i srpske vlasti postigli sporazum o kreditnom "stend baj" aranžmanu u iznosu od oko tri milijarde evra koji će trajati do aprila 2011. godine. Sa šest odsto biće oporezovani mesečni prihodi veći od 12.000 dinara, u šta su uračunati plate, penzije, ugovori o delu, honorari, isplate...

Nastavak na RTS...

Harač od sirotinje

Izvor: Glas javnosti, 27.Mar.2009, 02:37

BEOGRAD - Gotovo sve zarade veće od 12.000 dinara biće oporezovane „solidarnim porezom“ od šest odsto, dok se u isto vreme zamrzavaju plate. Nova globa bi trebalo da krene od maja, nakon usvajanja izmena Zakona o porezu na dohodak...Naime, prema dogovoru Vlade Srbije i MMF o stendbaj aranžmanu...

Nastavak na Glas javnosti...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.