Hapšenje pristalica opozicije u Teheranu

Izvor: RTS, 25.Jun.2009, 17:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Hapšenje pristalica opozicije u Teheranu

Sedamdeset univerzitetskih profesora i članova islamskih udruženja studenata uhapšeno nakon jučerašnjeg sastanka sa liderom iranske opozicije. Više od sto poslanika bojkotovalo proslavu povodom izborne pobede Ahmadinežada. Iranski predsednik osudio mešanje SAD u unutrašnje poslove Irana i poručio Obami da prestane da pravi "greške".

Posle sastanka sa iranskim opozicionim liderom Mir Huseinom Musavijem, 70 univerzitetskih profesora i članova islamskih udruženja >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << studenata uhapšeno je u Teheranu, piše internet sajt reformskih snaga.

Parlamentarna skupština Saveta Evrope pozvala je iranske vlasti da se uzdrže od upotrebe sile nad mirnim demonstrantima i da oslobode stotine osoba koje su uhapšene nakon predsedničkih izbora.

Parlamentarna skupština ocenila je da hapšenja demonstranata, političara kao i članova njihovih porodica i novinara pokazuju nameru iranske vlade da uguši opoziciju i izbegne svaki oblik dijaloga što "radi već 30 godina".

Parlamentarci u Strazburu pozvali su iranske vlasti da omoguće "nezavisnu i verodostojnu" istragu o navodnim nepravilnostima u izbornom procesu.

Uloženi prigovori na izbore, ukupno 646, izazivaju "opravdanu zabrinutost", naveli su parlamentarci Saveta Evrope.

Joran Lindblad koji je predstavio izveštaj Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope, istakao je da je jedini put za pronalaženje mirnog i trajnog rešenja kroz demokratiju, poštovanje ljudskih prava i vladavinu prava.

"Musavi je juče imao sastanak sa profesorima, posle čega je 70 ljudi, koji su prisustvovali tom sastanku, uhapšeno", navodi se u saopštenju i dodaje da nije poznato gde su oni odvedeni.

Iranske vlasti se za sada nisu oglasile povodom hapšenja profesora, ali su saopštile da su uhapšena dva strana novinara koja su radila za američke medije.

Policija je uhapsila najmanje 140 iranskih političara, univerzitetskih profesora, studenata i novinara od početka protesta opozicije, koja traži ponavljanje izbora, na kojima je, prema zvaničnim rezultatima, pobedio Mahmud Ahmadinežad.

Istovremeno, lokalni listovi su objavili da se više od 100 poslanika nije pojavilo sinoć na proslavi, organizovanoj povodom izborne pobede Ahmadinežada.

Listovi navode da je na zabavu pozvano svih 290 poslanika, ali da 105 nije došlo, preneo je Bi-Bi-Si.

Iranska opozicija dve nedelje održava proteste zahtevajući nove izbore. Tokom tih protesta, prema neproverenim informacijama, 17 ljudi je poginulo u sukobima sa policijom.

Musavi je rekao da neće odustati od zahteva da se ponište izbori, uprkos pritiscima vlasti da to učini.

Pozvao je svoje pristalice da nastave sa "legelnim" protestima, napominjući da zabrana aktivnosti opozicije mogu da dovedu do novog nasilja.

Vrhovni iranski verski vođa ajatolah Ali Hamnei izjavio je juče da vlasti neće popustiti pred pritiscima da se ponove predsednički izbori.

Ahmadinežad optužio Obamu

Predsednik Irana Mahmud Ahmadinežad poručio je Baruku Obami da se ne meša u unutrašnje stvari Irana, reagujući na izjavu američkog predsednika da je "zaprepašćen i ogorčen" nasiljem u Teheranu.

Obama je, posle početnog neizjašnjavanja po pitanju izbornih rezultata u Iranu, reagovao na eskalaciju nasilja na ulicama Teherana i na oštre reakciju tamošnjih milicija u suzbijanju protesta opozicije.

"Snažno osuđujem ove nepravedne akcije i pridružujem se američkom narodu u žalosti za svakim nevinim životom koji je izgubljen", rekao je Obama.

Ahmadinežad je poručio da je Obama napravio grešku, reagujući na dešavanja u Teheranu. "Pitanje je zašto je upao u zamku i posegao za retorikom svog prethodnika Džordža Buša".

"Da li želite da na taj način razgovarate sa nama", upitao je Ahmadinežad američkog predsednika i dodao: "Ako je to vaše opredeljenje, onda nema šta da pričamo".

"Nadam se da ćete izbeći da se mešate u unutrašnje stvari Irana i da ćete izraziti žaljenje što ste to činili", rekao je Ahmadinežad.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.