Haos u redovima pobunjenika

Izvor: RTS, 29.Jul.2011, 17:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Haos u redovima pobunjenika

Uhapšene ubice pobunjeničkog generala Abdela Fataha Junisa i njegova dva pomoćnika. Okolnosti i razlozi Junisovog hapšenja, kao i nedostatak informacija u vezi za atentatom uzdrmale Bengazi.

Posle vesti da je glavnokomandujući ustaničkih snaga Abdel Fatah Junis ubijen potpuni haos zavladao u Bengaziju.

Informacije vezane za Junisovu smrt potpuno su konfuzne. Neki tvrde da je ubijen pre nedelju dana u Bregi, kao i da je ceo slučaj njegovog opoziva u Bengazi, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << u stvari, bio nameštaljka. Drugi, pak, tvrde da je Junis ubijen na putu iz Brege za Bengazi dok se vraćao na saslušanje.   

Okolnosti pod kojima je Junis ubijen su, najblaže rečeno, misteriozne. Prvi razlog jeste što još uvek nije definitivo poznato zbog čega je Junis opozvan u Bengazi.

Prema nekim tvrdnjama bivši Gadafijev ministar odbrane i dalje je održavao kontakte sa režimom u Tripoliju, dok je katarska Al Džazira prenela i da kruže glasine da je krijumčario oružje i munciju za libijsku vojsku.

Drugi razlog proizilazi iz prvog, pošto sve dok se ne razjasne okolnosti njegovog hapšenja i vraćanja u Bengazi iz Brege neće moći sa sigurnošću da se zna ko stoji iza ubistva Junisa, piše Gardijan.

Uprkos tome što je pobunjenički vođa Mustafa Džalil rekao da su uhapšeni ljudi koji su organizovali i sproveli atentat na Junisa i da su oni Gadafijevi, u opozicionim krugovima u Bengaziju počele su da kruže spekulacije da su Junisa, u stvari, ubili "njegovi" ljudi.

Plemenska podela

Nedostatak dokaza i činjenica da je samo dan ranije Junis uhapšen po nalogu Džalila, u velikoj meri otvaraju i treći problem, a to je plemenska podela unutar opozicije.

Naime, nekoliko minuta posle konferencije za novinare na kojoj je Džalil saopštio hvatanje navodnih ubica izbila je pucnjava na ulicama Bengazija. Pripadnici Junisovog plemena Obeidi, jednog od najvećih u istočnoj Libiji, optuživali su Nacionalni prelazni savet i Džalila da su oni odgovorni za smrt Junisa.

Plemensko razilaženje unutar opozicije moglo bi se pokazati katastrofalnim za pobunjeničke napore, pogotovu kada se ima u vidu da situacija na terenu u brobi protiv Gadafija ne teče po planu.

Za zemlje poput Britanije koje su zvanično priznale Nacionalni prelazni savet Junisova smrt je još više zabrinjavajuća pošto baca dodatnu sumnju u sposobnosti pobunjenika da okončaju konflikt, ali i da posle eventualne pobede nastave da funkcionišu kao kohezivna vlast.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.