Haos tokom pokušaja paljenja kurana; Vođa Pegide i tri policajca povređena

Izvor: B92, 14.Jan.2024, 21:01

Haos tokom pokušaja paljenja kurana; Vođa Pegide i tri policajca povređena

Vođa holandskog ogranka antiislamske organizacije Pegida, povređen je danas na skupu u Arnhemu gde je nameravao da spali kopiju Kurana.

On je povređen nakon što je grupa demonstranata nasilno pokušala da osujeti skrnavljenje muslimanske svete knjige.

Uprkos intervenciji policije, kontrademonstranti su uspeli da ga napadnu, pri čemu su povređena i tri policajca, rekao je gradonačelnik Arnhema Ahmen Markouč za ANP.

On je naveo da je policija napadnuta >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << i gađana bakljama i kamenjem, prenosi NL tajms.

"Veoma je tužno i razočaravajuće što je upotrebljeno toliko nasilja. Izuzetno sam ljut zbog toga. Razumem tugu i emociju koju izaziva spaljivanje svete knjige. Ali nasilje je neprihvatljivo. Protiv ideja se moramo boriti idejama", rekao je gradonačelnik koji je inače marokanskog porekla.

On je naveo da je policija privela tri osobe zbog izazivanja nereda i da bi još ljudi moglo biti uhapšeno u narednim danima, nakon što policija pregleda snimke sa nadzornih kamera.

Vagensveld je dobio dozvolu od vlasti Arnhema da spali Kuran na trgu Jansplein u centru Arnhema uz obrazoloženje da je protestni skup "u okviru zakona i propisa“.

Ta akcija je izazvala velike nemire u muslimanskoj zajednici, koja je pozvala na kontrademonstracije. Vagensvelda je odvela policija kako bi osigurala njegovu bezbednost, ali se on nešto kasnije vratio na trg i nastavio svoju akciju.

Nakon što su demonstranti napali vođu Pegide i pripadnike interventih snaga, policija je trajno prekinula skup. Vagensveld je nekoliko puta hapšen tokom demonstracija antiislamske grupe, a ranije je bio osuđivan zbog kršenja holandskih zakona o govoru mržnje, podseća holandski portal.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.