Haos kod Šimanovaca, dvoje mrtvih

Izvor: B92, 22.Dec.2013, 10:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Haos kod Šimanovaca, dvoje mrtvih

Beograd -- Dve osobe su nastradale, a 26 je povređeno u dva lančana udesa na auto-putu Beograd-Zagreb, kod naplatne rampe Šimanovci, u kojima je učestvovalo 36 vozila.

Među povređenima ima i četvoro dece, potvrđeno je za B92. MUP je saopštio da se nesreća dogodila jutros oko 7.30, a da je saobraćaj na toj deonici normalizovan.

Kako nezvanično saznajemo, dve poginule osobe, muškarac i žena, nalazile su se u istom vozilu, koje je udarilo u kamion. U pitanju su državljani >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Srbije koji su krenuli iz Nemačke u Srbiju.

Uzroci ovih sudara su najverovatnije magla i slaba vidljivost, a više informacija ćemo imati u naredna dva dana.

Put je u međuvremenu prohodan i očišćen, nema signalizacije, ali magla je i dalje prisutna i vidljivost je smanjena na 20- 30 metara.

Kako je rekao za B92 zamenik direktora Urgentnog centra Dušan Jovanović, u Urgentni je iz Šimanovaca primljeno 16 osoba, od kojih je šet zadržano, dok su četiri osobe teže povređene.

Kako saznajemo, povređeno je 4 mališana, a od njih je jednoj devojci od 19 godina, italijanskoj državljanki, urađena je amputacija desne noge, do potkolenice. Ona je najteži pacijent. Ostalo troje dece zadobilo je, na sreću, lakše povrede.

U šok sobi se nalazi jedan muškarac star oko 50 godina, koji je zadobio tešku povredu karlice, abdomena i grudnog koša.

Jedna državljanka Makedonije od 48 godina nalazi se na ortopediji, sa povredama pršljenova i kuka. Pedesetjednogodišnji Makedonac primljen je u Urgentni sa prelomom rebara i kontuzijom pluća, saznajemo u ovoj bolnici.

Pacijente je posetila ministarka Slavica Đukić Dejanović. Ona je za B92 rekla da je zadovoljna kako su zdravstvene službe reagovale i ocenila da je bila u pitanju teška nesreća.

Ovo je bio, kako je ocenila, vrlo ozbiljan trenutak gde se mogla videti spremnost naših ekipa. One su uradile sve što je moguće, više nego kompetentno i stručno, ocenila je ministarka.

Ona je napomenula da je videla i dve osobe, koje su u izuzetno teškom stanju. "Njihovo stanje se i dalje prati, u skladu sa svim pravilima struke i humanosti... Hvala kolegama što tako rade svoj posao", rekla je Đukić-Dejanovićeva.

Ministarka je dodala i da je Ministarstvo unutrašnjih poslova I MInistarstvo spoljnih poslova sada na potezu što se tiče izveštavanja ambasada I rodbine povređenih stranih državljana.

Premijer Srbije i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić izjavio je da je naložio pograničnim službama da ubrzaju procedure prilikom prelaska granice, kako se ne bi stvarale velike gužve. Načelnik granične policije Srbije Nenad Banović izjavio da je stanje na prelazima zadovoljavajuće i da se na Batrovcima čeka do 30 minuta , a na Horgošu do sat.

Ostali povređeni su zadržani u Urgentnom, gde se nalaze pod opservacijom. Oni uglavnom imaju nagnječenja, prelome, kontuzije...

U KBC Zemun je primljeno devet pacijenata. Od njih troje je operisano, a troje je hospitalizovano, javlja naš reporter.

Pored Uregentnog i KBC Zemuna, povređeni su zbrinjavani u KBC Bežanijska kosa i u zdravstvenim centrima gradova nedaleko od mesta nesreće.

Spomenko Drinić, doktor iz Sremske Mitrovice koji je među prvima pritekao u pomoć, kaže za B92 da su mesto nesreće i prilaz pacijentima bili nepristupačni, a da je neke od pregleda obavljao u samim automobilima. Priča da su ga, kada je stigao tamo, zvali sa svih strana.

Oko 13h su sklonjena sva vozila koja su učestvovala u udesu, javlja naš reporter sa lica mesta. Nedaleko od mesta nesreće, u toku jutra, stvorene su velike gužve, a saobraćaj se tokom prepodneva preusmeravao na alternativne puteve.

Saobraćaj je nešto pre 14 sati normalizovan, ali se odvija usporeno.

Mesto nesreće posetili su danas i ministar saobraćaja Aleksandar Antić i direktor policije Milorad Veljović.

Direktor policije je rekao za B92 da je najverovatnije uzrok ovih sudara bio neprilagođena vožnja. On je apelovao na vozače da prilagode brzinu vožnje uslovima na putu.

Takođe je skrenuo pažnju na velike gužve na graničnim prelazima, gde se sada čeka i više od dva sata. Preneo je da je razgovarao sa direktorom policije Hrvatske i juče i jutros, kako bi našli rešenje za taj problem, da prelazi budu frekventniji.

U sudarima je učestvovalo više vozila sa stranim registarskim tablicama - iz Nemačke, Švajcarske, Italije, Makedonije i Bugarske.

Naš reporter javlja da je među učesnicima sudara najviše stranaca. U Urgentni su primljeni uglavnom državljani Makedonije, Srbije i Italije.

Neki od povređenih su nam rekli da su jutros dugo čekali na pomoć.

Kako je precizirano za B92, do dva udesa je došlo na maloj razdaljini, najverovatnije zbog guste magle.

U spasavanju je, pored policije, učestvovalo devet vatrogasnih vozila sa 25 vatrogasaca, kao i ekipe Hitne pomoći iz Sremske Mitrovice, Rume, Pećinaca, Stare Pazove, Inđije i Beograda.

Predrag Marić, načelnik sektora za vanredne situacije, rekao je jutros za Radio B92 da su se dve nesreće dogodile na razdaljini od oko 200 metara.

On je precizirao da se jedan od udesa dogodio na tri kilometra od naplatne rampe Šimanovci, u južnoj traci prema Beogradu.

"Tu je učestvovalo 16 vozila i dve osobe su poginule", kaže Marić. Druga nesreća se dogodila, kako je rekao, na 200 metara od prve, prema Pećincima i tu je učestvovalo 20 vozila.

Prema prvim informacijama, uzrok ova dva lančana sudara je magla, slaba vidljivost i neprilagođena vožnja.

Na teren su se odmah uputile ekipe Hitne pomoći iz Pećinaca, Rume, Sremske Mitrovice, Inđije, Beograda. Ekipi Hitne pomoći iz Beograda poziv od kolega u ispomoć stigao je u 8.54, rečeno je za B92 u Urgentom centru.

Iz Beograda su bile upućene dve ekipe Hitne pomoći.

Damir Okanović iz Komiteta za bezbednost saobraćaja rekao je za B92 da je u ovom slučaju zakazao sistem. On je podsetio da se juče kolona u Hrvatskoj protezala na 30 kilometara. "Ko nam garantuje da neće ista slika da se ponovi sutra", pita Okanović.

On je kritikovao to što Putevi Srbije nemaju adekvatan odgovor na loše vremenske uslove, ne postoji sistem obaveštavanja vozača, mobilni portal koji će informisati građane na putu o magli i stanju na kolovozu.

Sistem je pokazao da nije sposoban da sprečava ovakve nezgode, a ni da odgovori u ovakvim situacijama, zaključio je Okanović.

Danas se dogodila još jedna nesreća, kod Straževice, a u tom udesu četiri osobe su povređene, svi članovi jedne porodice. Svi su zbrinuti u Urgentnom, potvrdio je za B92 Jovanović. Među povređenim je bilo i dvoje dece, a svi su, na sreću, lakše povređeni i pušteni kućama.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Lančani sudar u Šimanovcima, više povređenih

Izvor: Blic, 22.Dec.2013

Više osoba povređeno u saobraćajnoj nesreći na auto-putu Beograd-Zagreb kod naplatne rampe Šimanovci, saznaje RTS...Kako RTS saznaje, dogodila se saobraćajna nesreće na auto-putu Beograd-Zagreb kod naplatne rampe Šimanovci. Saznajemo da ima dosta povređenih...Uskoro opširnije....Najčitanije...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.