Han nakon Skoplja stiže u Beograd, s Vučićem o dijalogu Beograda i Prištine

Izvor: B92, 23.Jul.2019, 14:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Han nakon Skoplja stiže u Beograd, s Vučićem o dijalogu Beograda i Prištine

Evropski komesar za pristupne pregovore Johanes Han boraviće 25. i 26. jula u radnoj poseti Beogradu.

Han će sa predsednikom Aleksandrom Vučićem i premijerkom Anom Brnabić razgovarati o reformama u Srbiji i situaciji u regionu, rečeno je Tanjugu u Evropskoj komisiji.

Johanes Han u dvodnevnu posetu Beogradu dolazi u četvrtak 25. jula, direktno iz jednodnevne posete Skoplju.

”Komesar Han će se u Beogradu sastati sa predsednikom i premijerkom Srbije sa >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << kojima će razgovarati o reformama koje se sprovode na putu ka EU, kao i regionalnim pitanjima”, izjavio je portparol EU za Tanjug.

Po dolasku, u četvrtak uveče, komesar Han će se sastati sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Očekuje se da će se da će dijalog Beograda i Prištine biti jedna od tema razgovora dva zvaničnika.

Komesar Han, koji se već angažovao oko deblokade dijaloga Beograda i Prištine najavio je da će tokom jula ponovo pokušati da motiviše lidere dve strane da se vrate za pregovarčki sto.

Posle ostavke premijera privremenih kosovskih institucija Ramuša Haradinaja očekuje se da će Vučić i Han razmotriti novonastalu situaciju i mogućnosti kako dalje sa procesom ukidanja tarifa i normalizacije odnosa Beograda i Prištine.

U Briselu očekuju da će jedan od sledećih koraka u pravcu rešavanja ”kosovskog problema” biti septembarski sastanak koji organizuje predsednik Francuske Emanuel Makron sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel uz prisutvo EU zvaničnika i lidera sa Zapadnog Balkana.

Drugog dana posete, u petak, Johanes Han se sastaje sa premijerkom Anom Brnabić, sa kojom će razmotriti reformski proces u Srbiji.

Han je prošlog meseca, povodom otvaranja novog poglavlja u pristupnim pregovorima, pozvao Srbiju da ubrza reformski proces i da sa većom odlućnošću radi na vladavini prava, fundamentalnim pravima i demokratskom uparvljanjanju.

Premijerka Srbije i komesar za pristupne pregovore EU u 10 časova u petak održaće i konferenciju za novinare u Vladi Srbije.

Han će tokom boravka u Begradu kao ambasador prisustvovati i regionalnoj manifestaciji Sportske igre mladih.

Johanesu Hanu u oktobru ističe mandat na mestu komesara za pristupne pregovore i susedstvo.

Austrija je kandidovala Hana za treći mandat u Evropskoj komisiji, ali još nije poznato koji resor bi nekadašnji komesar za regionalnu politiku i proširenje mogao da dobije u narednom mandatu.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Johanes Han u novom pokušaju da oživi pregovore Beograd - Priština

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 23.Jul.2019

Evropski komesar za pristupne pregovore Johanes Han boraviće 25. i 26. jula u radnoj poseti Beogradu, gde će sa predsednikom Aleksandrom Vučićem i premijerkom Anom Brnabić razgovarati o reformama u Srbiji i situaciji u regionu, rečeno je Tanjugu u Evropskoj komisiji...Johanes Han u dvodnevnu posetu...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.