Hamer projurio kroz grupu demonstranata u Sarajevu i udario dvojicu

Izvor: Blic, 10.Feb.2014, 17:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Hamer" projurio kroz grupu demonstranata u Sarajevu i udario dvojicu

Nastavljaju se protesti nezadovoljnih građana u Bosni. Federalna Vlada zasedala je na tajnoj lokaciji, a zgrada predsedništva jutros oko 11 i 30 je evakuisana. Zaposleni iznose sve iz zgrade, skidaju i zavese, ispred vlade vatrogasna kola stoje u pripravnosti. Demonstranti postavili svoj zahtev - vlada da podnese ostavku do 19 časova. Predstavnici vlade kažu da nemaju nameru da odu sa vlasti.

Post by Klix.ba.

Ispred zgrade Vlade FBiH Došlo je do incidenta kada je >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << crveni "hamer" registarskih oznaka 068-M-227 velikom brzinom projurio kroz grupu demonstranata i udario dvojicu.

Policija koja osigurava zgradu Vlade nije intervenisala, ali ga je zaustavila na blokadi koja je postavljena kod skretanja za Koševo. Međutim, nisu ga zadržali pa je on produžio put.

Nešto ranije, dva neregistrovana automobila prošla su kroz masu demonstranata, a pošto policija ni na to nije reagovala, demonstranti su žardinjerama blokirali put.

Nermin Nikšić i Živko Budimir su se obratili okupljenim novinarima ispred zgrade bosanske Vlade. Oni su potvrdili ono što su ranije rekli demonstranti. Nikšić je rekao da bi "bilo neodgovorno da on da ostavku i da ne može neko sa ulice da dođe i preuzme vlast". Kaže kako se to mora uraditi u institucijama sistema i treba što prije izmeniti izborni zakon kako bi bilo omogućeno održavanje vanrednih izbora.

Ujutru će predlog ovih izmena biti upućen u parlamentarnu proceduru u Parlamentarnu skupštinu BiH, naveli su oni.

Građani, koji su nezadovoljni postojećim stanjem u federaciji BiH nakon jednočasovnih demonstracija pred zgradom federalne Vlade, krenuli su nešto pre 15.00 časova, ali su se razdvojili u dva praca - jedni ka Skenderiji, a drugi ka zgradi Zavoda za higijenu.

Novinar Srne sa lica mesta javlja da je kod zgrade Zavoda za higijenu trenutno blokiran saobraćaj.

Nekoliko hiljada demonstranata u Sarajevu zatražilo je da Vlada Federacije Bih podnese ostavke večeras do 19.00 časova, javlja dopisnik Srne.

Evakuisana zgrada predsedništva

Zgrada Predsedništva BiH u Sarajevu evakuisana je danas u 11.30 časova, a zajedno sa službenicima objekat su napustili i predsedavajući Predsedništva BiH Željko Komšić i potpredsednik Federacije BiH Mirsad Kebo.

Okupljeni demonstranti koji uzvikuju "Lopovi", "Ostavke"...takođe traže povećanje penzija, ukidanje rada na crno... Među transparentima pojavio se i plakat na kojem piše SDA, SBIH i SDP ne mogu biti više na vlasti!

Klix. ba javlja da je blokirana zgrada ispred predsedništva.

U ulicu u blizini zgrade Federalne vlade stigla su jedna vatrogasna kola. Dnevni avaz piše da su tu u stanju pripravnosti u slučaju da bude potrebna intervencija.

Demonstranti okupljeni oko Predsedništva BiH su izneli svoje zahteve. Demonstranti traže smenu Vlade Federacije BiH, ukidanje kantona, umanjenje svih primanja parlamentaraca za 50 posto, smenu direktora PIO, povećanje penzija, omogućiti primanja nezaposlenima, ukidanje rada na crno...

Upravo se formira pregovarački tim. Među demonstrantima se traže visokoobrazovane osobe koje će predstaviti njihove zahteve, ali ističu da će razgovarati tek onda kada podnesu ostavke.

Bosanski portali Klix. ba i Dnevni avaz su pali usled preopterećenosti servera.

Kako javlja Dnevni avaz, oko 100 građana Sarajeva okupilo se ispred zgrade Predsedništva BiH. Kako saznaje ekipa "Dnevnog avaza" s lica mesta od jednog službenika federalne Vlade, prava panika vlada među zaposlenima ove institucije.

Sastanak na tajnoj lokaciji

Predsednik Federacije Živko Budimir rekao je da će biti održan sastanak, na kojem će biti razgovarano o trenutnoj situaciji u FBiH i daljim koracima s tim u vezi.

"Vreme i mesto sastanka neće biti objavljeni, jer je potrebno u miru da razgovaramo", rekao je Budimir novinarima.

- Iznosi se dokumentacija i kompjuteri, jer su zaposleni dobili takvo uputstvo u slučaju da demonstranti uđu u zgradu Vlade. Deo dokumentacije se nosi u podrum, a deo službenici unose u automobile i voze u nepoznatom pravcu - piše Avaz.

Zaposleni skidaju i zavese, kako bi bilo što manje zapaljivog materijala u slučaju da izbije novi požar.

Zbog nereda koji su tokom vikenda poremetili život Sarajlija, Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade KS poslalo je instrukcije svim školama prema kojima će se nastava održavati u punom obimu, ali uz pojačana dežurstva.

Jutarnji.hr prenosi da su evakuisani svi zaposleni u zgradi Predsedništva BiH jer je policija procenila da nikome ne može da garantuje bezbednost. U zgradu su jutros došli Bakir Izetbegović i Željko Komšić, ali im je rečeno da im se ne može garantovati bezbednost.

Kliks.ba javlja da je u Zenici 300 građana ispred zgrade lokalne vlade, dok građani Livna na trgu skandiraju "lopovi, lopovi".

Inače, u Federaciji BiH ima deset kantona, a građani pored ostalog traže ukidanje kantona i smanjivanje obimne državne administracije.

Pročitajte još Incko: Da je vlada BiH bila efikasna, ne bi je sada palili Izetbegović nije spreman na ostavku, Komšić kaže da bi mu to bilo "olakšanje" Pogledajte: Specijalci kamenovali demonstrante u Tuzli Nemiri iz Bosne se šire: Poziv na revoluciju u Crnoj Gori Hamdija Lipovača ipak podneo ostavku Demonstranti u Sarajevu: Policajci su nas tukli u podrumu Pogledajte kako su građani Sarajeva pozvali policajce da spuste šlemove

Vladajuće političke partije, Stranka demokratske akcije (SDA) i Socijaldemokratska partija (SDP) BiH, saopštili su da su "u ovakvoj situaciji vanredni izbori jedina opcija", iako Ustav BiH ne predviđa mogućnost vanrednih izbora.

Kako bi se održali vanredni izbori, najprije se u Parlamentu moraju usvojiti amandmani na zakone, kojima bi se omogućilo održavanje prevremenih izbora.

Građani traže ostavke svih vlada, i formiranje vlade eksperata koji nisu stranački opredeljeni.

Građani takođe traže da se smanje plate i naknade političara, transparentnost javne potrošnje, usvajanje zakona o poreklu imovine, procesuiranje osumnjičenih za zloupotrebu vlasti.

Protesti u BiH su počeli prošle srede u Tuzli, kada su obespravljeni radnici čija su preduzeća privatizovana zatražili ostavku kantonalne vlade u Tuzli. Protesti iz Tuzle proširili su se na celu Federaciji BiH.

Takođe, protesti su proteklih dana održani i u nekim gradovima u Republici Srpskoj, kao što su Bijeljina, Prijedor i Banja Luka.

Skupština Kantona Sarajevo u sredu o protestima

Skupština Kantona Sarajevo održaće u sredu, 12. februara, hitnu sednicu na kojoj će razmotriti izveštaj Ministarstva unutrašnjih poslova o aktuelnoj bezbednosnoj situaciji u Kantonu i devastaciji objekata, te ostavci kantonalnog premijera Suada Zeljkovića.

Na sednici bi trebalo da budu dogovorene mere kantonalne Skupštine i Vlade za funkcionisanje vitalnih funkcija bitnih za građane Kantona, te uspostavljanje socijalnog dijaloga, najavljeno je iz pres-službe Kantona Sarajevo.

Kolegijum Skupštine Kantona Sarajevo naložio je kantonalnoj Vladi da preduzme aktivnosti kako bi se obezbedio rad izvršne vlasti, te vitalne funkcije za dobrobit građana.

Osuđujući napade na institucije BiH, Kolegijum je podržao opravdane zahteve demonstranata i pozvao njihove predstavnike na socijalni dijalog.

U Mostaru protesti zakazani preko Fejsbuka

Novi protesti zakazani su u Mostaru, a učešće je putem društvene mreže Fejsbuk potvrdilo 1400 ljudi.

Načelnik mostarske Policijske uprave Draženko Miletić kaže da policija neće dozvoliti nikakvo okupljanje na Španskom trgu, a gradonačelnik Ljubo Bešlić najavljuje uvođenje vanrednog stanja ako se ponove događaji od petka. "Nemojmo paliti vatru u Mostaru", poručio je on organizatorima protesta, dodavši da je u petak bilo omogućeno okupljanje demonstranata "ali su oni to iskoristili da razvale grad".

I grupa građana, takođe putem Fejsbuka, pozvala je građane Mostara da ne dolaze na današnje proteste jer nisu prijavljeni MUP-u Hercegovačko-neretvanske županije.

Kako je najavljeno, uz već postojeće zahteve, među kojima je i smena čelnika Hercegovačko-neretvanske županije, građani traže i puštanje uhapšenih demonstranata i smenu gradonačelnika Ljube Bešlića.

- Molimo sve građane Mostara da učestvuju, ovog puta na mirnim protestima. Ovo neće i ne sme biti kraj, jer ništa nismo postigli - , stoji u pozivu građanima.

Kako podseća agencija Fena, učesnici protesta zahtevaju i rešavanje statusa radnika uništenih firmi, obavezno zapošljavanje socijalnih radnika u osnovnim i srednjim školama, osiguranje sredstava za nezaposlene majke kao i povećanje i ujednačavanje socijalnih davanja na području Federacije Bosne i Hercegovine kao i "pravo na život i pravo na rad".

Traži se linearno povećanje penzija, ukidanje dodatnog finansiranja poslanika i zaposlenih u organima uprave, ukidanje plata ministara nakon isteka mandata, ujednačavanje plata političara s platama ostalih zaposlenih javnog i privatnog sektora, prenosi Fena.

Najčitanije SADA:

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.