Hamas: Da; Izrael: Ne

Izvor: B92, 02.Mar.2024, 14:03

Hamas: Da; Izrael: Ne

Hamas je spreman da nastavi pregovore sa Izraelom preko posrednika, ukoliko se postigne sporazum o prekidu vatre.

Međutim, Izrael nije spreman za pregovore, izjavio je danas zamenik šefa Politbiroa Hamasa Musa Abu Marzuk.

"Ako dođe do prekida vatre, biće pregovora (sa Izraelom), ali ne direktnih, već preko posrednika. Naš prioritet je obnova Pojasa Gaze, pružanje humanitarne pomoći i oslobađanje zatvorenika. Nakon toga možemo početi pregovore i preko posrednika", >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << rekao je Marzuk za RIA Novosti.

Marzuk je istakao da Izrael ne želi nastavak pregovora sa Hamasom nakon prekida vatre, jer ne želi, kako je naveo, stvaranje palestinske države i jer se zalaže za proterivanje Palestinaca na Sinaj i u Jordan.

Hamas insistira da Rusija igra glavnu ulogu u rešavanju palestinsko-izraelskog sukoba, za razliku od SAD i Izraela, rekao je Marzuk.

"Želimo da Rusija postane glavni igrač u protivteži SAD i Izraelu. Pozivamo i predlažemo da Rusiju podrži niz zemalja u tome. I mi ćemo pokušati da ostvarimo taj cilj da bi se postigao balans u ovom pitanju", naveo je Marzuk.

Izrael i Hamas pregovaraju preko posrednika o mogućem prekidu vatre u Pojasu Gaze sa ciljem zaustavljanja borbi za Ramazan, muslimanski mesec posta, koji ove godine počinje 10. marta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.