Halevi: IDF će pre ofanzive na Rafu raditi na evakuaciji civila

Izvor: B92, 13.Feb.2024, 21:47

Halevi: IDF će pre ofanzive na Rafu raditi na evakuaciji civila

IDF će pre početka ofanzive na Rafu raditi na evakuaciji civila iz tog grada na jugu Pojasa Gaze.

Ovo je danas izjavio načelnik generalštaba Izraelskih odbrambenih snaga (IDF), general-potpukovnik Herci Halevi.

"Znamo da nam je teže da se borimo u okruženju u kojem pored 10.000 operativaca Hamasa ima i preko milion civila", rekao je general Halevi, prenosi Tajms of Izrael.

On je istakao da je u prethodnim periodima rata IDF nastojao da izoluje civilno >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << stanovništvo jer "mi imamo mogućnosti da to uradimo".

"Uradili smo to u gradu Gaza. Uradili smo to u Kan Junisu. Uradili smo to i u ključnim (izbegličkim) kampovima", rekao je Halevi i potvrdio da će stanovnicima Rafe biti dozvoljeno da se evakuišu iz tog područja pojasnivši da "nije u redu da građani, stanovnici, porodice budu u zoni borbi, ali odluka će biti doneta kada za to dođe vreme".

Upitan o tome kako će IDF reagovati ako se postigne dogovor o primirju u zamenu za oslobađanje talaca, general Halevi je odgovorio da ukoliko izraelski državni vrh odluči da prihvati takav sporazum IDF će znati kako da se "po okončanju primirja vrati vojnim operacijama za demontažu Hamasa".

Izraelski general je naglasio da je bezbednosna situacija danas "daleko bolja" nego 7. oktobra, pa čak i bolja nego što je bila pre 7. oktobra istakavši da je glavna razlika u tome što je neprijatelj znatno manje moćan zahvaljujući operacijama IDF.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.