Hakeri oborili sajt Tibeta

Izvor: B92, 13.Avg.2013, 14:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Hakeri oborili sajt Tibeta

Nju Delhi -- Hakeri su napali sajt na kineskom jeziku tibetanske vlade u izbeglištvu i zarazili ga nepoznatim virusom učinivši portal nepristupačnim.

Taši Funcok, predstavnik izbegličke vlade, rekao je da je njihov veb-sajt nedostupan i da sada pokušavaju da utvrde koji virus je odgovoran za problem.

Tibet.net je zvanični sajt vlade u izbeglištvu u indijskom mestu Daramšali, čiji duhovni vođa je dalaj-lama.

Hakeri su i ranije obarali sajtove na engleskom, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << tibetanskom i kineskom jeziku, rekao je Funcok. "Mi smo česta meta napada kineskih hakera", rekao je on, a preneo AFP.

Predstavnik nije mogao da kaže kada su hakeri napali i da li je preko sajta ubačen špijunski softver u kompjutere korisnika koji se loguju na taj veb-sajt.

Međutim, Kurt Baumgartner, istraživač iz laboratorije Kasperski, proizvođača antivirusnog softvera iz Moskve, rekao je da je ovim napadom veb-sajt "strateški ugrožen". Po njegovim rečima, ubačeni virus omogućava hakerima da kontrolišu kompjutere korisnika koji ga posećuju.

Tenzin Takla, predstavnik dalaj-lame, rekao je da sajt nosioca Nobelove nagrade za mir radi normalno.

Dalaj-lama je pobegao s Tibeta posle neuspele pobune 1959. godine i u Indiji formirao vladu u izbeglištvu. Kina dalaj-lamu smatra za opasnog separatistu, dok on to negira i tvrdi da se samo zalaže za veći stepen autonomije Tibeta.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.