Haker uhapšen u Nemačkoj - traže ga SAD

Izvor: B92, 01.Okt.2019, 14:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Haker uhapšen u Nemačkoj - traže ga SAD

Nemačka Savezna policija uhapsila je Slovenca Matjaža Škorjanca, koga SAD traže zbog sajberkriminala, a njegovo hapšenje potvrdio je i njegov otac.

Prema pisanju slovenačkog lista Slovenske novice, on se tereti da je bio član kriminalne grupe koja je hakovala kompjutere kako bi krala brojeve kreditnih kartica i druge podatke između 2008. i 2013. godine, čime su žrtve oštećene za 4,5 miliona dolara, prenosi STA.

"Ne postoji pravna osnova za procesuiranje jer >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << je Matjaž već osuđen za isto krivično delo i odslužio je kaznu u Sloveniji. To je neprihvatljiv pokušaj da se ponovi suđenje za isti zločin, što je zabranjeno i po slovenačkom i po zakonima SAD i EU", smatra njegov otac.

Početkom septembra, američki Savezni sud u Vašingtonu otpečatio je optužnicu protiv Škorjanca, još jednog Slovenca, jednog Amerikanca i jednog Španca zbog zavere kojom su počinili prevare kroz forum za hakovanje kompjutera Darkod, koji je zatvoren 2015. godine.

Osim protiv Škorjanca, optužnica je podignuta protiv Mentora Lenićija, Španca Florensija Karoa Ruiza i Amerikanca Tomasa Mekormika, koji se smatra i poslednjim administratorom Darkoda.

Ukoliko se proglase krivim, mogli bi da dobiju do 50 godina zatvorske kazne.

Inače, SAD od 2011. godine traže od Slovenije Škorjanca, koji je početkom 2013. osuđen u Sloveniji na četiri godine i 10 meseci zatvora zbog stvaranja Mariposa, softvera kojim je hakovano oko 12,7 miliona kompjutera širom sveta.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Slovenac uhapšen zbog sajberkriminala, žrtve oštećene za 4,5 miliona $

Izvor: Nezavisne Novine, 02.Okt.2019, 11:53

BERLIN - Njemačka Savezna policija uhapsila je Slovenca Matjaža Škorjanca, koga SAD traže zbog sajberkriminala, a njegovo hapšenje potvrdio je i njegov otac.

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.