HVALA ZA SVE ŠTO ČINITE ZA NAŠU SRBIJU Predsednik svojom čestitkom oduševio je dame širom Srbije (FOTO)

Izvor: SrbijaDanas.com, 08.Mar.2021, 09:41

"HVALA ZA SVE ŠTO ČINITE ZA NAŠU SRBIJU" Predsednik svojom čestitkom oduševio je dame širom Srbije (FOTO)

Predsednik Srbije čestitao je svim damama 8. mart.

Dan žena, 8. mart, nastao je kao dan sećanja na borbu za ekonomsku, političku i socijalnu ravnopravnost žena i muškaraca.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić oglasio se na svom Instagram profilu "buducnostsrbijeav" i svim damama uputio čestitku za praznik svih žena.

A post shared by Александар Вучић (@avucic)

- Svim neustrašivim majkama, našim bakama, požrtvovanim lekarkama, >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << hrabrim ženama u oružanim snagama, vrednim radnicama, cvim ženama koje pokrećy našu zemlju napred - hvala vam za sve što činite za našu Srbiju! Srećan 8. mart - napisao je Vučić u svojoj objavi.

Praznik žena ustanovljen je na Drugoj međunarodnoj konferencija žena socijalista 8. marta 1910. u Kopenhagenu, na inicijativu Klare Cetkin, vođe nemačkih socijalista i ženskog radničkog pokreta da se uvede dan večnog sećanja na demonstracije američkih radnica u Čikagu 1909. i njujorški marš više od 15.000 žena, koje su tražile kraće radno vreme, bolje plate i pravo glasa.

Mnogo pre toga, prve javne demonstracije žena zaposlenih u industriji dogodile su se 8. marta 1857. u Njujorku. Policija ih je rasterala, ali su žene dva meseca kasnije osnovale sindikat i zahvaljujući njihovom radu, protesti 8. marta postali su tradicija.

Prvo obeležavanje praznika bilo je 8. marta 1911. u Austriji, Nemačkoj, Švajcarskoj i Danskoj.

U tradicionalno patrijarhalnoj Srbiji, dan borbe žena za jednakost prvo su prihvatili komunisti i socijaldemokrate. Prva proslava u našoj zemlji održana je u Beogradu, u tadašnjem Narodnom domu, 1914. godine. 

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Povezane vesti

"SVIM MAJKAMA, NAŠIM BAKAMA, LEKARKAMA..." Predsednik Srbije čestitao 8. mart damama (FOTO)

Izvor: Blic, 08.Mar.2021

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić čestitao je danas Medjunarodni dan žena - 8. mart, a čestitku je objavio na svom instagram profilu uz kolaž fotografija na kojem su prikazane žene majke, radnice, pripadnice oružanih snaga..

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.