HUTI PREUZELI ODGOVORNOST ZA NAPAD NA AMERIČKI BROD: Genko Pikardi stradao  kao odgovor na američko-britansku agresiju na našu zemlju

Izvor: SrbijaDanas.com, 18.Jan.2024, 00:09

HUTI PREUZELI ODGOVORNOST ZA NAPAD NA AMERIČKI BROD: "Genko Pikardi" stradao kao "odgovor na američko-britansku agresiju na našu zemlju"

Situacija u Adenskom zalivu dovedena do tačke ključanja.

Jemenski pobunjenici Huti preuzeli su večeras odgovornost za napad na američki teretni brod Genko Pikardi, koji je rezultovao, kako tvrde, "direktnim pogotkom", naveo je portparol militantne grupe Jahja Sarea.

- U znak otpora zbog represije nad Palestincima i u znak podrške čvrstini naše braće u Pojasu Gaze, ali i u sklopu odgovora na američko-britansku agresiju na našu zemlju, >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << pomorske snage Jemenskih oružanih snaga izvele su operaciju protiv američkog broda (Genko Pikardi) u Adenskom zalivu, ispalivši određen broj raketa, a jedan pogodak je bio precizan i direktan - navodi se u saopštenju, prenela je jemenska novinska agencija Saba.

Huti su dodali da neće oklevati da ciljaju sve mete koje su pretnja arapskom svetu i Crvenom moru sa "legitinim pravom da brane Jemen i nastave podršku nad ugnjetavanim Palestincima".

- Jemenske oružane snage potvrđuju da neizbežno dolazi odgovor na američke i britanske napade, svaki novi napad neće ostati bez odgovora i kazne - istakli su Huti.

General Yahya Saree spokesman Yemeni army: In a targeted operation, the Yemeni armed forces targeted the American ship (Genco Picardy) in the Gulf of Aden with a number of appropriate naval missiles, and the hit was accurate and direct.

The armed forces of Yemen will not… pic.twitter.com/dgqpQRc6k7

— S p r i n t e r (@Sprinter99800) January 17, 2024

Oni su rekli da "napadi na izraelske brodove ili teretnjake koji idu ka lukama okupirane Palestine neće prestati dok ne prestane agresija i prestane opsada Palestinaca u Pojasu Gaze".

Nešto ranije, britanska vojska je objavila da je teretni brod napadnut kod Adenskog zaliva, najverovatnije iz drona koji je nosio bombu, a lansirali su ga jemenski Huti.

Napad se desio na oko 110 kilometara jugoistočno od Adena, gde je dron udario u brod, navela je Britanska agencija za pomorske trgovinske operacije (UKMTO), deo britanske ratne mornarice koja nadgleda plovne puteve na Bliskom istoku, preneo je AP.

Kapetan broda javio je da je izbio požar na plovilu, koji je ubrzo ugašen.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.