HRVATI VRAĆAJU OBAVEZNO SLUŽENJE VOJNOG ROKA! Evo ko će morati na obuku i kako će ona izgledati

Izvor: SrbijaDanas.com, 25.Feb.2024, 15:01

HRVATI VRAĆAJU OBAVEZNO SLUŽENJE VOJNOG ROKA! Evo ko će morati na obuku i kako će ona izgledati

Vojni rok je u Hrvatskoj suspendovan 2008. godine, a očekuje se da će se vratiti sledeće godine.

Za obučavanje mladih hrvatskih vojnika u sklopu novog obaveznog vojnog roka koji namerava da uvede vlada HDZ-a i Andreja Plenkovića odabrana su četiri velika obučna centra, kasarne u Požegi, Sinju, Puli i Bjelovaru, a za još dva rade se procene. Vojnike će obučavati 650 vojnih instruktora, piše Jutarnji list.

Ministarstvo odbrane i Glavni štab Oružanih >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << snaga odabrali su model vojnog obučavanja mladih Hrvata. Ni dva meseca nisu prošla od dana kada je premijer Plenković na pitanje o uvođenju obveznog vojnog roka rekao da to ne dolazi u obzir, ali je moguć "neki kurs" do predloga Glavnog štaba da se, kako saznaje Jutarnji list, uvede tromesečno obavezno Temeljno vojno osposobljavanje.

To je službeni naziv iako će ga kolokvijalno gotovo svi zvati obavezni vojni rok. Prema rečima sagovornika Jutarnjeg lista, vojno osposobljavanje bilo bi obvezno za sve mladiće kada napune 18 godina, a žene bi mogle da učestvuju dobrovoljno.

Za sada je samo reč o predlogu MORH-a i Glavnog štaba koji tek treba da usvoje vlada i Hrvatski sabor. Kako saznaje dnevnik, u vojnim krugovima smatraju da su tri meseca sasvim dovoljna za vojnu obuku tokom koje bi naglasak bio na fizičkoj pripremi polaznika te savladavanju temeljenih vojnih veština.

Na završetku vojnik bi trebalo da bude obučen za strelca, odnosno da prođe osnove baratanja ličnim pešačkim naoružanjem i da bude fizički pripremljen. Prema procenama, godišnje bi na raspolaganju trebalo biti oko 17.000 mladića, a očekuje se da bi barem njih 15.000 moglo završiti vojno osposobljavanje, dok bi preostali deo završio na civilnom služenju vojnog roka zbog prigovora savesti ili bi bili proglašeni zdravstveno nesposobnim za vojnu službu.

Sagovornici Jutarnjeg tvrde da tromesečna vojna obuka neće uticati na redovno pohađanje fakultetske nastave.

Izvor: Srbija Danas/Index.hr

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.