HRVATI NA NOGAMA ZBOG OLUJE KOJA STIŽE IZ ITALIJE: Izdato upozorenje - Građani, spremite se

Izvor: SrbijaDanas.com, 25.Jul.2023, 09:20

HRVATI NA NOGAMA ZBOG OLUJE KOJA STIŽE IZ ITALIJE: Izdato upozorenje - "Građani, spremite se"

Građani se pozivaju da budu spremni na jača grmljavinska nevremena koja mogu prouzrokovati veliku štetu i da se zaštite od munja.

Državni hidrometeorološki zavod Hrvatske najavljuje da će vreme u utorak biti promenljivo i vrlo nestabilno i da će u većem delu zemlje biti pljuskova i grmljavine. Na zapadu zemlje biće i olujnog nevremena. Najviše će sunčanih razdoblja biti u Dalmaciji.

Duvaće umeren do jak jugozapadni vetar, na moru >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << i jugo, koji će naglo okretati na severni i severozapadni, prvo na severnom Jadranu i zapadu unutrašnjosti. Uz nestabilnosti biće prolazno i olujnog vetra.

Najviša dnevna temperatura od 27 do 32, u Dalmaciji i do 35 °C.

- U utorak možemo da očekujemo još jedan vrlo olujan dan. Trebalo bi pratiti prognozu i upozorenja i biti neprestano na oprezu s obzirom na to da će se gotovo celi dan pojavljivati nevremena u različitim delovima Hrvatske, a ponegde će biti i izraženija. Biće i jakog vetra i lokalno grada  i svih drugih elemenata koji mogu doći s takvim nevremenom - rekla je u ponedeljak u večernjim satima direktorka Uprave za klimatske aktivnosti u Ministarstvu ekonomije i održivog razvoja Dunja Mazoco Drvar, prenosi Jutarnji.

U splitskoj i dubrovačkoj regiji prisutna je velika opasnost od toplotnih talasa dok je u kninskoj regiji opasnost umerena.

Vreme će u utorak biti opasno u zagrebačkoj, osječkoj, karlovačkoj, gospićkoj, riječkoj, splitskoj i dubrovačkoj regiji.

⚠️DHMZ - KRATKOROČNO UPOZORENJE NA OPASNE VREMENSKE POJAVE ZA HRVATSKU

➡️Veliki olujni sustav kreće se prema Hrvatskoj i najprije će stići do Istre. Zatim će zahvatiti Kvarner te središnje i istočne krajeve. pic.twitter.com/biHCliHC78

— Ravnateljstvo civilne zaštite MUP-RH (@RavnateljstvoCZ) July 25, 2023

Moguća su oštećenja na imovini i na drveću. Moguće su lokalne bujične poplave, olujni udari vetra i grad. Mogući su prekidi u aktivnostima na otvorenom i u saobraćaju.

Osječka, zagrebačka, karlovačka, gospićka i riječka regija suočiće se grmljavinskim nevremenom.

Splitska, dubrovačka, riječka, kninska i gospićka regija suočiće se s veoma visokim temperaturama. Vetar će duvati duž Jadrana, od Istre do samog juga zemlje.

➡️Lokalno će biti grmljavinskog nevremena uz obilniju oborinu, prolazno olujan vjetar i tuču.

‼️Pratite vremenske prognoze i upozorenja DHMZ-a kako biste na vrijeme poduzeli potrebne mjere zaštite ➡ https://t.co/j2dEqVz7hl pic.twitter.com/4b9jyhyp9S

— Ravnateljstvo civilne zaštite MUP-RH (@RavnateljstvoCZ) July 25, 2023

Podsetimo, naoblačenje sa kišom, pljuskovima i grmljavinom danas krajem dana zahvatiće severne, u sredu ujutru i pre podne proširiće se na zapadne i centralne, a posle podne i na ostale predele Srbije.

Dnevna temperatura će u sredu biti u padu, u većini mesta za 10 do 15 stepeni u odnosu na današnji dan, i kretaće se od 22 na severu do 33 °S na jugoistoku, stoji u najavi RHMZ.

U zoni jakih grmljavinskih procesa očekuje se velika količina padavina za kratak vremenski period, grad, kao i olujni vetar, koji kratkotrajno može dostizati i udare orkanske jačine (> 28 m/s)", navodi se u drugom upozorenju RHMZ.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Povezane vesti

VETAR ČUPAO DRVEĆE, RUŠIO KROVOVE: Strašno nevreme pogodilo Sloveniju, domaćinstva ostala bez struje (FOTO)

Izvor: SrbijaDanas.com, 25.Jul.2023

Bez struje je ostalo oko 1.800 korisnika u području Slovenske Bistrice i Ptuja, saopštio je "Elektro Maribor...Slovenačke vlasti upozoravaju na nastavak nevremena tili jake kiše u utorak, a postoji i opasnost od poplave, naročito na severoistoku te zemlje. Narandžasto upozorenje je na snazi za...

Nastavak na SrbijaDanas.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.