HRONOLOGIJA NESTANKA PODMORNICE: Zaglavila se u Titaniku? Evo kad su pustili zadnji signal, kiseonika sve manje!

Izvor: SrbijaDanas.com, 21.Jun.2023, 07:10

HRONOLOGIJA NESTANKA PODMORNICE: Zaglavila se u Titaniku? Evo kad su pustili zadnji signal, kiseonika sve manje!

U toku je užurbana potraga

Podmornica kompanije "OušenGejt ekspedišens" sa petoro ljudi nestala je na putu do olupine "Titanika" u Atlantskom okeanu u nedelju, nakon što je izgubljen njen signal za nešto manje od dva sata otkako je zaronila. Posada ima kiseonika za manje od dva dana.

U podmornici "Titan" nalaze se britanski istraživač Hamiš Harding (58), izvršni direktor "OšenGejta" Stokton Raš, 73-godišnji francuski istraživač Pol Anri Nargelet >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << i pakistanski biznismen Šahzada Davud, poverenik Instituta SETI i njegov sin Sulejman, preneo je BBC.

Plovilo je nestalo u nedelju u Atlantiku, oko 700 km južno od Njufaundlenda u Kanadi. "Titan" je pušten u okviru ekspedicije koja uključuje i ledolomca, "Polarnog princa", koji je angažovao OGE a kojim je ranije upravljala Kanadska obalska straža. "Polarni princ" se sada koristi za potragu na površini blizu mesta gde je podmornica spuštena.

"Titan" je težak oko 10.432 kg i operiše slanjem signala svakih 15 minuta onima na površini. Ali, kontakt sa brodom na površini, "Polarnim princom", izgubljen je sat i 45 minuta nakon što je počelo putovanje.

Evo kako su se razvijala dešavanja u vremenskom rasporedu:

Hamiš Harding objavio je na društvenim mrežama vest o predstojećoj ekspediciji.

On je dan pre nestanka sa uzbuđenjem objavio na "Fejsbuku" i "Instagramu" da će se pridružiti najnovijoj ekspediciji OGE kao stručnjak misije i da konačno, nakon lošeg vremena u Njufaundlendu, put do olupine "Titanika" može da počne.

- Zbog najgore zime u Njufaundlendu u poslednjih 40 godina, ova misija će verovatno biti prva i jedina sa ljudskom posadom do Titanika u 2023 - naveo je on.

- Vremenski uslovi su se upravo poboljšali i pokušaćemo da zaronimo sutra. Juče smo počeli plovidbu iz Sent Džona, Njufaundlend, Kanada, i planiramo da krenemo sa ronilačkim operacijama sutra oko 4.00 ujutro. Do tada imamo da obavimo gomilu priprema i izveštaja - napisao je Harding.

U nedelju rano ujutro nastala je poslednja fotografija podmornice "OušenGejta" na površini vode. Slike objavljene na Hardingovom "Instagramu" prikazuje dva čamca na barži kako izvlače podmornicu u magli.

Podmornica je isplovila iz Sent Džona u Njufaundlendu u 7.00 ujutro u nedelju. Obalski grad udaljen je od olupine Titanika oko 600 kilometara, piše "San".

Svega sat i 45 minuta nakon porinuća, podmornica je izgubila kontakt sa brodom na površini, "Polarnim princom", kako je navela Američka obalska straža.

Kompanija je prethodno otkrila da koristi "Starlink" Ilona Maska da komunicira sa plovilom, ali nije jasno šta se dogodilo sa mrežom.

U ponedeljak oko podneva prijavljeno je da plovilo "kasni". Veruje se da je to vreme kad je podignuta uzbuna i obaveštena Obalska straža.

- Istražujemo i mobilišemo sve opcije da bezbedno vratimo posadu nazad. Čitav naš fokus je na članovima posade u podmornici i njihovim porodicama. Duboko smo zahvalni za veliku pomoć koju smo primili od više vladinih agencija i pomorskih kompanija u našim naporima da ponovo uspostavimo kontakt sa podmornicom. Radimo na bezbednom povratku članova posade – rekao je portparol OGE.

Zajedno sa porukama, "Titan" svakih 15 minuta šalje zvučni signal "Polarnom princu" na površini. Pretpostavlja se da je poslednja od tih poruka poslata oko 16.00 po našem vremenu u ponedeljak.

Poslednji signal pokazao je da je "Titan" u tom trenutku bio direktno iznad "Titanika". Nakon toga više nije bilo kontakta sa podmornicom.

Postoji nekoliko teorija šta se dogodilo sa nestalom podmornicom. Između ostalog sumnja se da se "Titan" zaglavio u olupini "Titanika" tokom ekspedicije, da se dogodio kvar i da je izgubio vezu, ili da je samo jednostavno izgubio vezu sa centralom ali i dalje funkcioniše.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Povezane vesti

OČUH MU ZAROBLJEN U PODMORNICI, A ON SE PROVODI NA KONCERTU: Razmaženi posinak milijardera: "Šta bi trebalo da radim, da sedim kod kuće?"

Izvor: SrbijaDanas.com, 21.Jun.2023

U podmornici su i pilot, izvršni direktor kompanije koja vodi ekspediciju, pakistanski državljani i njegov sin, kao i francuski istraživač...Britanski milijarder Hamiš Harding, predsednik kompanije za privatne avione Action Aviation, jedan je od pet članova posade podmornice koja se spustila da...

Nastavak na SrbijaDanas.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.