HND: Plenković da osudi paljenje Novosti

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 13.Sep.2017, 15:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

HND: Plenković da osudi paljenje "Novosti"

Hrvatsko novinarsko društvo osudilo je danas ponovno spaljivanje srpskog neđeljnika "Novosti", čiji je izdavač Srpsko narodno veće i od premijea Andreja Plenkovića traži da jasno osudi pretnje predstavnika Autohtone hrvatske stranke prava.

U saopštenju HND navodi se da dosad nije bilo reakcija najviših državnih organa na ranije optužbe protiv novinara Novosti da šire mržnju i da su podsticali na paljenje šumskih požara u Hrvatskoj ovoga lta, iako je strukovno udruženje >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << upozorilo da je reč o huškanju na novinare.

Pošto su nedavno članovi desničarske Autohtone-hrvatske stranke prava pred centralom SNV spalili nekoliko primeraka nedeljnika uz ponavljanje optužbi za širenje mržnje i podsticanje na paljenje šuma, premijer Andrej Plenković je, navodi udruženje, "lakonski izjavio da to nije problem, jer je riječ o pripadnicima minorne stranke".

Pripadnici te stranke i su juče optužili "Novosti" za širenje mržnje i tražili prestanak njegovog sufinansiranja iz državnog budžeta.

"HND zahteva da premijer Plenković konačno jasno osudi pretnje novinarima Novosti, kao i svim drugim novinarima, što nikad do sada nije učinio. Izbegavanje izricanja jasnog stava o neprihvatljivosti napada na novinare podstiče nasilje prema njima koje počinje uvredama i pretnjama, nastavlja se spaljivanjem novina, a završava fizičkim napadima na novinare", upozoreno je iz tog udruženja.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.