Novinari traže od Plenkovića da osudi spaljivanje Novosti

Izvor: B92, 13.Sep.2017, 13:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Novinari traže od Plenkovića da osudi spaljivanje Novosti

Zagreb -- Hrvatsko novinarsko društvo osudilo novo spaljivanje nedeljnika "Novosti", čiji je izdavač Srpsko narodno veće. Od premijera se traži da osudi pretnje.

U saopštenju HND navodi se da dosad nije bilo reakcija najviših državnih organa na ranije optužbe protiv novinara "Novosti" da šire mržnju i da su podsticali na paljenje šumskih požara u Hrvatskoj ovoga leta, iako je strukovno udruženje upozorilo da je reč o huškanju na novinare.

Pošto su nedavno >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << članovi desničarske Autohtone-hrvatske stranke prava pred centralom SNV spalili nekoliko primeraka nedeljnika uz ponavljanje optužbi za širenje mržnje i podsticanje na paljenje hrvatskih šuma, premijer Andrej Plenković je, navodi udruženje, "lakonski izjavio da to nije problem, jer je reč o pripadnicima minorne stranke".

Pripadnici te stranke i su juče optužili Novosti za širenje mržnje i traželi prestanak njegovog sufinansiranja iz državnog budžeta.

"HND zahteva da premijer Plenković konačno jasno osudi pretnje novinarima Novosti, kao i svim drugim novinarima, što nikad do sada nije učinio. Izbegavanje izricanja jasnog stava o neprihvatljivosti napada na novinare podstiče nasilje prema njima koje počinje uvredama i pretnjama, nastavlja se spaljivanjem novina, a završava fizičkim napadima na novinare", upozorilo je strukovno udruženje.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

HND traži od Plenkovića da osudi paljenje "Novosti"

Izvor: RTS, 13.Sep.2017

Hrvatsko novinarsko društvo osudilo je ponovno spaljivanje srpskog nedeljnika "Novosti", čiji je izdavač Srpsko narodno veće. Od premijera Andreja Plenkovića traži da jasno osudi pretnje predstavnika Autohtone–hrvatske stranke prava. ...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.