HAOS NA AUTO-PUTU! Nezadovoljni poljoprivrednici BLOKIRALI saobraćaj, policija ih TUČE pendrecima! (VIDEO)

Izvor: SrbijaDanas.com, 15.Feb.2024, 12:48

HAOS NA AUTO-PUTU! Nezadovoljni poljoprivrednici BLOKIRALI saobraćaj, policija ih TUČE pendrecima! (VIDEO)

Farmeri najavili masovi protest 21. februara

Španska policija primenila je silu prilikom blokade auto-puta A1 tokom protesta poljoprivrednika u sredu.

Kolone traktora blokirale su nekoliko velikih gradova, auto-puteva i luka u protestima nazvanim "super sreda". Demonstracije su uglavnom organizovali sindikati, a farmeri su opkolili sve glavne pristupe Sevilji, četvrtom po veličini gradu u Španiji.

Španska saobraćajna >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << uprava DGT izvestila je o još nekoliko blokiranih auto-puteva u zemlji.

El Paisu je javio da su luke Taragona i Motril takođe bile potpuno blokirane. U Madridu, demonstranti su bili ogorčeni nakon što je vlada zabranila proteste oko Merkamadrida - glavne španske veletržnice za sveže proizvode - samo nekoliko sati pre nego što je zakazana.

U provinciji Granada, farmeri su zaustavili kamion koji je prevozio marokanski čeri paradajz, bacivši pošiljku na ceo put.

U međuvremenu, na društvenim mrežama pojavili su se snimci na kojima španska policija pendreči seljaka u protestu, što je naišlo na veliku osudu.

Espanha:

Clima esquentou ontem e pode piorar.

A polícia, para evitar que os agricultores cheguem até Madri, jogou várias bombas de gás lacrimogêneo em suas direções. Os agricultores as chutaram de volta para os policiais, até que uma bomba estourou perto de uma criança,… pic.twitter.com/ztkzdaXxTh

— Fala, Will (@lavemowill) February 15, 2024

Jedna od ključnih pritužbi farmera je da imaju posla sa "nelojalnom" konkurencijom iz zemalja koje nisu članice EU koje ne moraju da poštuju iste standarde zaštite životne sredine i rada i stoga mogu da prodaju proizvode jeftinije.

🚜🇪🇸 Agricultores tiran tomates al suelo delante de los antidisturbios en señal de protesta ante la competencia desleal de los productos de países como Marruecos. Ha ocurrido en Puerto de Motril (Granada). pic.twitter.com/95yKcbGWOj

— Alt Right España (@ModoAlt) February 15, 2024

Poljoprivrednici takođe traže pojednostavljene birokratske procedure, sprovođenje zakona koji zabranjuje poljoprivrednicima da prodaju proizvode ispod cene, veću podršku vlade i promene u nizu lokalnih pitanja od upravljanja divljim životinjama do pravila o korišćenju vode.

Španski ministar poljoprivrede Luis Planas sastao se u sredu sa predstavnicima supermarketa, distributerima i drugim predstavnicima prehrambenog sistema.

Na tom sastanku je rekao da će analizirati cene i kako osigurati da poljoprivrednici budu plaćeni iznad troškova proizvodnje.

U četvrtak će se sastati sa predstavnicima glavnih sindikata poljoprivrednika.

Drugi sindikat, Unija sindikata, neće imati nikakvog predstavnika na sastanku u četvrtak. Oni najavljuju masovne proteste u španskoj prestonici Madridu 21. februara.

Srbija Danas/Informer

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.