HAMAS OSLOBODIO DEVOJČICU: Četvrti rođendan je dočekala u zatočeništvu u Gazi, priča o njoj tera suze na oči (FOTO)

Izvor: SrbijaDanas.com, 27.Nov.2023, 08:07

HAMAS OSLOBODIO DEVOJČICU: Četvrti rođendan je dočekala u zatočeništvu u Gazi, priča o njoj tera suze na oči (FOTO)

"Slobodna je i sad je u Izraelu", rekao je Džo Bajden

Avigejl Edan, četvorogodišnja devojčica s izraelskim i američkim državljanstvom, oslobođena je juče zajedno sa 16 drugih taoca koje je držao Hamas, piše Index.hr.

- Slobodna je i sad je u Izraelu - rekao je Džo Bajden.

- Ono što je izdržala je nezamislivo - rekao je, dodajući da očekuje da će Hamas osloboditi još Amerikanaca. Četvorogodišnju Avigejl Edan >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << zarobili su "hamasovci" 7. oktobra dok se skrivala u kući svoje komšinice, porodici Brodač, u kibucu Kfar Aza.

Njen otac Roe Edan bio je fotograf Yneta koji je u subotu rano ujutro istrčao napolje kako bi snimio prve slike Hamasovih militanata na paraglajderima na nebu iznad kibuca.

Shvativši razmere onoga što se događa, Edan je pobegao kući, gde su hamasovci već ušli u njegov dom i ubili njegovu suprugu Smadar.

Troje dece para, Majkl, Amalja i Avigejl, izašli su napolje do svog oca, ali kako su se hamasovci približavali, Majkl i Amalja su pobegli natrag u kuću, dok je Avigejl otrčala do komšija. Oca su Hamasovi napadači upucali i teško ranili, a kasnije je umro od zadobijenih povreda.

Majkl i Amalja, stari 9 i 6 godina, skrivali su se sledećih 14 sati u ormaru u svojoj kući, razgovarajući s dispečerom koji je održavao kontakt s Majklovim telefonom. Rekao mu je da zaključa vrata i ne pušta nikoga unutra, "dok ne dođu dobri ljudi".

Qatari PM tells CBS that Avigail Idan (4) is expected to be released today. pic.twitter.com/fKNmvEXPwJ

— Amichai Stein (@AmichaiStein1) November 26, 2023

Ebigejl, koja je tada imala tri godine, sakrila se sa komšijama Hagar (40), Ofrijem (10), Juvalom (9) i Orijom Brodač (4) u njihovoj sobi, dok se njihov suprug i otac Avihaj Brodač vratio u borbu protiv terorista.

Kada je kasnije došao kući, njegova žena, deca i Avigejl su nestali.

Idenov brat Amit zvao je njegovu porodicu ceo dan, pokušavajući da shvati šta se događa. Kad se Amalja konačno javila, rekla mu je:

- Teroristi su ubili mamu i tatu, ali ne brini, vojska je na putu - pišu izraelski mediji. Avigejl je, kao i njena braća, sestre i majka, državljanka Sjedinjenih Američkih Država. Ona je 24. novembra napunila četiri godine dok je bila zatočena u Gazi.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.